Restzetel Alphen gaat naar GroenLinks

Alphen aan den Rijn heeft, ruim een week na de verkiezingen, duidelijkheid gekregen over de samenstelling van de gemeenteraad. De restzetel die de partij RijnGouweLokaal leek te krijgen, gaat naar GroenLinks. Dat is na hertelling van de stemmen bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn.

Op de verkiezingsavond, vorige week woensdag, bleek uit de voorlopige uitslag dat het CDA acht zetels had gekregen, maar één van die zetels ging nog dezelfde avond naar GroenLinks. Een dag later leek het dat RijnGouweLokaal ermee aan de haal zou gaan. Maar de lokale partij raakt de restzetel dus weer kwijt.

CDA en GroenLinks hadden bezwaar gemaakt tegen de einduitslag. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn ging eerder deze week akkoord met een voorstel van CDA en GroenLinks om de bijna 34.000 uitgebrachte stemmen opnieuw te tellen en zo elke twijfel uit te sluiten. Volgens de definitieve uitslag heeft GroenLinks drie zetels en RijnGouweLokaal één zetel. Het CDA blijft met zeven zetels de grootste partij in de nieuwe gemeente.

Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop gaan vanaf 1 januari als één gemeente verder onder de naam Alphen aan den Rijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden