Restauratie Scheepvaartmuseum duurt twee jaar langer

Gerrit Post

De zee kolkt woest om het schip. Dan slaat met een schok een torpedo in. Zinken we? Deze ’maritieme belevenis’, zal één van de onderdelen van het vernieuwde Amsterdamse Scheepvaartmuseum zijn. Bezoekers moeten door simulatie, film en geluid even vergeten dat ze eigenlijk in een museum zijn.

Gisteren presenteerde het museum dat sinds 2007 gesloten is, zijn nieuwe plannen. In de zomer van 2011 gaan de deuren pas open, twee jaar later dan de bedoeling was.

In het vroegere gebouw van de Amsterdamse Admiraliteit uit 1656 komen naast de ’maritieme belevenis’ zeven tentoonstellingen van collectiestukken voor de echte liefhebbers en drie thematentoonstellingen voor gezinnen en scholen.

Een van die thema’s is de walvisvaart. Een walvisvaarder met harpoenkanon en een Groenlandse walvis worden nagebouwd. „We willen laten zien hoe en waarom ze vroeger op walvissen jaagden”, zegt conservator Joost Schokkenbroek.

„Ook willen we samen met het Wereld Natuur Fonds kinderen bewust maken dat zij iets kunnen doen om de walvis te behouden.”

Uit de eigen collectie toont het museum onder meer zijn globeverzameling, met ruim 90 wereldbollen een van de grootste ter wereld.

Om het nieuwe concept goed toegankelijk te maken, wordt de binnenplaats van 34 bij 34 meter overkoepeld. De constructie van de glazen overkapping is gebaseerd op een oude zeekaart.

Het gebouw is een monument. Daardoor duurde het aanvragen van de vergunningen langer dan gedacht. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad bijvoorbeeld vindt de overkoepeling een aantasting van het monumentale pand en een schreeuwerige en moderne toevoeging.

Om het gebouw in de originele 17de eeuwse staat terug te krijgen, verwijdert het museum de steigers rond het gebouw. Alleen de steiger naar het VOC-schip ’Amsterdam’ blijft - het schip is wel te bezoeken tijdens de verbouwing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden