Restauratie-oma eist royalty's

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Een paar weken geleden sloot ze zich nog in haar huis op, overmand door paniekaanvallen nadat de voltallige wereldpers zich op haar had gestort. Inmiddels is ze kennelijk weer opgeknapt: Cecilia Giménez eist zelfs geld van de kerk waar ze vorige maand een fresco 'restaureerde'.

Die restauratie haalde het wereldnieuws. De 81-jarige Spaanse Giménez had op eigen initiatief geprobeerd om de 19de eeuwse fresco Ecce Homo in het kerkje in haar woonplaats Borja op te knappen. Het liep uit op een legendarische mislukking, waarbij het afgebeelde gezicht van Jezus een soort uitgesmeerd cartoonfiguur werd.

Dat cartoonfiguur werd vervolgens zo'n wereldwijde hype, dat het kerkje een enorme stroom toeristen te verwerken kreeg. Vliegtuigmaatschappij RyanAir gebruikte de mislukte fresco zelfs om vluchten naar een nabijgelegen vliegveld aan te prijzen.

De kerk hield ondertussen niets over aan die toegenomen belangstelling, want iedereen liep er gratis in en weer uit. En dus begon men een paar dagen geleden met het vragen van entreegeld. In de eerste paar dagen is al tweeduizend euro opgehaald, melden Spaanse kranten. En daar wil de familie Giménez nu dus ook royalty's van zien. Wellicht zullen ze die nog hard nodig hebben om een advocaat te betalen, want er hangt ook nog altijd een aanklacht tegen Giménez wegens vandalisme in de lucht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden