Restauratie Gerlachuskerk na 12,5 jaar voltooid

HOUTHEM (ANP) - Gouverneur Leon Frissen van Limburg heeft vrijdagmiddag het eerste exemplaar van een boek over Gerlachus en de naar die heilige genoemde kerk in Houthem bij Valkenburg aan de Geul gekregen. De restauratie van de kerk heeft 12,5 jaar geduurd.

De Gerlachuskerk is een van de weinige originele barokkerken in Nederland. Hij is voorzien van unieke wand- en gewelfschilderingen in barokstijl van de achttiende-eeuwse Beierse schilder Johann Adam Schöpff. De schilderingen vertellen het levensverhaal van Gerlachus.

Het boek besteedt aandacht aan het wonderlijke leven van de heilige en vertelt de geschiedenis van het kerkgebouw. Gerlachus was een twaalfde-eeuwse ridder, die als bekeerling zijn harnas voor het boetekleed verruilde. Hij woonde als kluizenaar in een holle eik bij de plek waar nu de kerk staat.

Overtuigingskracht

In die tijd was dat een Germaanse heilige plek en die heiligheid straalde op Gerlach af, zei historica Anneke Mulder-Bakker bij de presentatie van het boek. ,,Hij maakte van de heidense een christelijke heilige plek.''

Gerlach trad met toestemming van paus Hadrianus IV op als lekenprediker en had door zijn overtuigingskracht groot succes. De monniken van Meerssen waren jaloers en kregen de bisschop van Luik zover dat die de eik liet kappen.

Oude eik

De bisschop kreeg al snel spijt en liet van het hout van de boom een kapel bouwen en een kluis, waar Gerlach in kon wonen. Gerlach stierf in 1165 op 45-jarige leeftijd. Hij is begraven tussen de wortels van de oude eik.

In 1201 werd bij zijn graf een klooster gesticht. Houthem werd een bedevaartsoord. In 1220 werd beschreven dat de aarde boven de doodskist openbarstte en dat het vrijkomende zand wonderen bewerkte. Vanaf het begin van de dertiende eeuw wordt Gerlach dan ook als heilige vereerd. Hij is beschermer van vee en paarden. Nog steeds bezoeken pelgrims de tombe van Gerlachus in de kerk om er geneeskrachtig zand te rapen ter bescherming van have en goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden