Restaurateurs maken karikaturen van Romeinse mozaïeken

Op deze foto rechts de oude versie, links de gerestaureerde. Beeld afp
Op deze foto rechts de oude versie, links de gerestaureerde.Beeld afp

In het Turkse Archeologische museum van Hatay hebben restaurateurs een wel heel slechte beurt gemaakt bij het herstel van minstens tien Romeinse mozaïeken. De museumstukken zijn bij de restauratie zwaar beschadigd, of lijken in het geheel niet op de oorspronkelijke versie. In Turkije wordt de zaak hoog opgenomen.

Kick Hommes

Mozaïekdeskundige Mehmet Daskapan bracht de kwestie maandag naar buiten in een lokale krant. Het museumstuk dat hij zag tijdens een ronde door het museum, kon onmogelijk het mozaïek zijn uit de tweede eeuw, zo vertelde hij. "Sommige steentjes ontbraken, terwijl anderen op een verkeerde plek zijn teruggezet. Hierdoor is een vertekend beeld ontstaan."

"Waardevolle stukken uit de Romeinse tijd zijn geruïneerd", aldus Daskapan. "Het zijn karikaturen van zichzelf geworden. Sommige mozaïeken zijn in heel slechte staat en hebben hun originaliteit en waarde verloren."

Het Turkse ministerie van Cultuur heeft kort na de publicatie laten weten een onderzoek in te laten stellen naar de restauratie. Ook wordt onderzocht hoe de schade kon ontstaan.

De verkeerde restauraties werden in maart opgemerkt, vertelde de inderhaast opgetrommelde Ercan Topaca, de gouverneur van de provincie waar het museum in ligt, tegen lokale media. Het herstelwerk werd meteen stilgelegd, maar de schade was al geleden. Onder de getroffen mozaïeken bevindt zich onder andere een beroemd werk over het offeren van Isaac.

Het archeologische museum ligt in Antiochië, een stad in het uiterste zuiden van Turkije, aan de grens met Syrië. Er liggen ongeveer honderd Romeinse vloermozaïeken, op een totaal van 1700. In december werd een nieuw museumgebouw geopend, omdat er niet genoeg ruimte was om alle stukken te tonen. Waarschijnlijk zijn de kunstwerken beschadigd toen ze naar die nieuwe zaal werden gebracht

Detail van een mozaïek. Rechts voor de restauratie, links daarna. Beeld AFP
Detail van een mozaïek. Rechts voor de restauratie, links daarna.Beeld AFP

Rampzalige restauraties
De verkeerde restauraties komen in de lange lijst met verkeerd uitgevoerde herstelwerkzaamheden. Lees hier de bloemlezing van Trouw, met onder andere de soap rond het enorme werk Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman, waarbij tijdens de restauratie een verkeerde verfsoort werd gebruikt. Of wat te denken van de fresco Ecce Homo, waarbij de afgebeelde Christus na het herstel door een amateurkunstenaar veranderde in een mensaap.

undefined

De Ecco Homo, voor (links) en na de restauratie. Beeld ap
De Ecco Homo, voor (links) en na de restauratie.Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden