Restaurantweek, dat klinkt goed

© thinkstock Beeld
© thinkstock

De Restaurantweek biedt de mogelijkheid om goedkoper te gaan eten bij een goed restaurant. Mits tijdig is gereserveerd via de website. En dat valt nog niet mee, zo blijkt.

Het komt een beetje als mosterd na de maaltijd, maar sinds dinsdag is de inschrijving geopend van de Nederlandse Restaurantweek. Die loopt van 14 tot 20 maart. Iedere willekeurige Nederlander, mits gewassen en niet dronken, kan bij een reeks van restaurants in Nederland terecht voor een driegangen diner, voor de vaste prijs van 27,50 euro. Reserveren via de website. Ik ben bij de officiële aftrap in het restaurant van de Hermitage in Amsterdam. De hapjes zijn heerlijk, de cabaretier is flauw en het publiek enthousiast. Jeroen van den Brink, CEO van de Restaurantweek, vertelt over het internationale succes van zijn bedrijf. Dit jaar doen ook België en Luxemburg mee, en verder is het concept tot ver over de grenzen doorgedrongen: Wenen en Shanghai, Spanje en Singapore. Verzadigd van de bloemkoolpannacotta met gerookte zalm en kaviaar keer ik huiswaarts.

Maar eenmaal thuis begint het te kriebelen. Wat heeft de gewone mens eigenlijk aan zoiets als de Restaurantweek? Is 27,50 euro veel voor een driegangenmenu? Wat bieden de zaken eigenlijk die meedoen?

De website van de Restaurantweek is toegankelijk en snel. Twaalfhonderdvijftig restaurants doen mee. 'Toprestaurants', roept de website. Doorklikvensters brengen de bezoeker naar de gewenste regio, een uitklapvenstertje prikt per datum de beschikbaarheid van het restaurant. Volgens de site zijn de meeste Michelinsterrenzaken en vrijwel alle zaken uit de Lekker top honderd geen Toprestaurants, want die ontbreken vrijwel geheel. Maar niet getreurd, dat moeten ze dan zelf weten.

Eens uitproberen. Op zaterdag 19 maart wil ik wel eens een echt dure tent bezoeken voor die 27,50 euro, en mijn zoon meenemen. Auberge de Veste, bijvoorbeeld, in de nabijgelegen provinciehoofdstad. Daar kost een menu normaal 54 euro, dus dat tikt aan.

Maar wanneer ik probeer te reserveren is de Auberge al vol. Terwijl de inschrijving nog maar net twee uur geopend is. En de Auberge is niet de enige. Ook in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht zijn verschillende zaken al volgeboekt. Het zijn vaak de bekende, de hipste of de meest geliefde gelegenheden van de stad. A la Ferme, bijvoorbeeld, en beide restaurants van het Okura. In Rotterdam zit het restaurant van tv-kok Herman den Blijker vol, net als Des Indes in Den Haag, Het Arsenaal in Naarden en Het Badpaviljoen in Domburg. Hoe zit dat?

Capaciteitsproblemen van de server, zegt Jeroen van den Brink. De inschrijvingen moeten verdeeld worden over verschillende dagen, anders gaat de computer plat. Vandaar de VIP-regeling, waar iedereen voor in kan schrijven op de website. Er is dus niets oneerlijks aan.

Tja. Op de site van Dining City, waar de restaurantweek onder valt, is die mogelijkheid tot inschrijving niet te vinden, en de sponsors van de Week kunnen óók vroeger inschrijven. Zo zitten de toppers snel vol.

Wie snel is kán goedkoop eten. Maar wie genoegen neemt met twee gangen is vaak hetzelfde kwijt en kan de zaterdag uitzoeken die hem of haar het beste uitkomt. Er zijn zelfs restaurants die elke dag een driegangenmenu bieden voor rond de 28 euro. Polman, in Utrecht bijvoorbeeld, en Brasserie Keizer in Maastricht. Haarkloverij van een zeurpiet, misschien. In elk geval doen de restaurants hun best. Zo zet De Vijf Sinnen in Weidum, Friesland, gebraden eendenborst met Japanse sojasaus op het menu. Auberge des Moules in Philippine biedt een keuzemenu, waaronder een saffraanbouillon met Zeeuwse kokkels en voorjaarsgroenten, of Skrei met jonge spinazie. En die mosterd na de maaltijd? Voor je het weet zijn die ook door VIP's volgeboekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden