Restaurants in zuiden hebben vegetariër weinig te bieden

Voor vegetariërs is het een bekend probleem. Ga je gezellig uit eten, blijk je veroordeeld tot die eeuwige salade met geitenkaas. Vooral in het zuiden van het land is het aanbod voor vegetariërs in de horeca beperkt, blijkt uit een inventarisatie van de Vegetariërsbond.

"Natuurlijk zijn er ook in het zuiden toprestaurants waar vegetariërs en flexitariërs volledig aan hun trekken komen, zoals restaurant De Zwaan in Etten-Leur. Maar over het geheel genomen is het vegetarische aanbod in het zuiden zeer beperkt", aldus Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond. "Het verschil met de andere drie landsdelen is zo groot dat we geen vega-hoofdstad kunnen en willen aanwijzen."

Vorige week nog werd Groningen uitgeroepen tot vega-hoofdstad van het noorden en gisteren kreeg Den Haag die titel voor het westen. De Vegetariërsbond wil laten zien waar vegetariërs en vleesminderaars goed terechtkunnen. Ze doet dit door het uitroepen van vega-hoofdsteden, het organiseren van de Vegetarische Restaurantweek en door een jaarlijks onderzoek naar de gastvrijheid in de horeca voor vegetariërs.

In het onderzoek is onderzocht of er vegetarische restaurants in de regio zijn en of de restaurants die er zijn minimaal twee vegetarische gerechten op de kaart hebben staan. Daarnaast is gekeken naar het aantal vegetarisch kokende thuiskoks bij Thuisafgehaald, een site waar thuiskoks maaltijden kunnen aanbieden, en het aanbod in ziekenhuizen.

Vooral bij ziekenhuizen zijn de resultaten in het zuiden teleurstellend. "Ziekenhuizen zijn niet transparant over hun vegetarische aanbod en in één ziekenhuis - het Catharina ziekenhuis in Eindhoven - loop je als vegetariër de kans vis voorgeschoteld te krijgen. Dit terwijl je juist in het ziekenhuis overgeleverd bent aan wat de pot schaft", aldus De Graad.

Een verklaring waarom het zuiden zo slecht scoort, heeft De Graad niet. "Over het algemeen is het aanbod in de Randstad wel groter, maar daar wonen verhoudingsgewijs ook de meeste vegetariërs." Hoewel het aanbod in de rest van het land groter is, blijft de fantasie van chefs nog wel beperkt. "Helaas vind je nog vaak de gegrilde aubergine en de geitenkaassalade op de menukaart. Pasta is ook in opkomst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden