Restaurant met goede bedoelingen

door Ruud van Haastrecht

Sinds mei kunnen bezoekers aan de dagmarkt op het Rotterdamse Afrikaanderplein neerstrijken in marktrestaurant ’t Gemaal. Daar leren 24 jongeren, die het in het traditionele onderwijs niet uithouden, het horecavak .

„Dit zijn geen mensen die je een boek moet geven om te gaan studeren”, zegt Kees Machielse, mede-eigenaar van ’t Gemaal. Het net geopende café-restaurant bij de Afrikaandermarkt, de grootste versmarkt in Rotterdam-Zuid, leidt 24 tieners, die school al bijna de rug hadden toegekeerd, op in de bediening en keuken. Dit zijn jongeren die al doende leren, merkt Machielse. Op maandag en dinsdag, als het restaurant dicht is, bestoken ze hun docent van het Albeda College met dingen waar ze op gestuit zijn, zoals in welk glas cognac moet en hoe je een bepaalde groente snijdt. „Je ziet ze groeien. Ze vinden het leuk, krijgen veel meer persoonlijke aandacht dan in de klas.” Via de menukaart worden de gasten ingelicht. „Want in de bediening gaat wel eens wat fout, maar dan op heel charmante wijze.”

Machielse is directeur van A2, een adviesbureau over stedelijke economie. Vier jaar geleden begon A2 het project Eetwijk Feijenoord. De multiculturele achterstandswijk moest transformeren tot multicultureel eetparadijs. Uiteindelijk „moet Feijenoord 24 eetgerelateerde activiteiten krijgen”, zegt Machielse. „Een winkel in kookboeken mag ook.”

Toen culinair pionier Rob Baris aan hem vroeg om mee te doen met een marktrestaurant in de wijk, hapte Machielse toe. „Een restaurant is een van de manieren om mensen de wijk in te krijgen, naast festivals.” Het idee is dat de wijk zo populair wordt en de bevolking profiteert. De leerling-koks en obers worden liefst uit Feijenoord gehaald, vis en groenten worden ingeslagen op de Afrikaandermarkt en ’t Gemaal gaat kookdemonstraties houden voor de buurt. Machielse: „We willen meer zijn dan een goedverdienend restaurant.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden