Opinie

Respectvolle ode aan de non-conformist

Nou, als we het ’Sinterklaasjournaal’ moeten geloven - en dat doen we - kunnen we pakjesavond op onze buik schrijven. Natuurlijk, er is ieder jaar wel wat, maar dan komt het altijd weer goed. Maar deze keer geloof ik daar niet in.

De welles-piet heeft namelijk de stoomboot ingeruild voor een speedboot, daarna voor een koe en vervolgens voor een tafel. Gevolg: stoomboot foetsie, cadeautjes spoorloos. Intussen proberen we ons maar te vermaken met het raden naar bekende Nederlanders. Want volgens ons komen die pieten in het ’Sinterklaasjournaal’ helemáál niet uit Spanje en gaan er allerlei acteurs achter schuil. Eigenaardige toestand.

Ook eigenaardig waren de types in ’Joris’ Showroom’. Net als veel andere succesformules, is dit programma weer tot leven gebracht. Maker Joris Linssen had wel iets in zijn hoofd voor een nieuw ’concept met mensen’, maar ineens was daar een ’Eureka-moment’, las ik laatst ergens. Hoe kóm je er inderdaad op.

Toch is het goed dat ’Showroom’ terug is. Het blijft een van de sterkste producties waar de vaderlandse tv ooit kennis van nam. En de versie 2008 is nauwelijks veranderd. ’Joris’ Showroom’ blijft een ontroerende, respectvolle ode aan de non-conformist. Mensen - meestal mannen - waarvan je denkt: ,,Goh, dat die bestaan.”

Maar je hebt ze nog en Joris Linssen is de aangewezen man om dat te tonen.

Met programma’s als ’Taxi’, ’Joris Pakketservice’ en ’Hello Goodbye’ heeft hij laten zien over de gave te beschikken om mensen zichzelf te laten zijn, zonder dat dit geforceerd aandoet. Ze nemen Linssen zoals hij is (nieuwsgierig namelijk) en beginnen als vanzelf te praten.

Dat is in de vertrekhal van Schiphol wellicht niet eens zo’n kunst, maar op het terrein van de zonderling toch andere koek. Daar kom je niet zomaar binnen.

Toch kwam het dinsdag niet zo over. Het leek zelfs wel of Jan-Evert (‘hunebedden zijn geen graftombes maar feesttenten’), Berry (boeren latende klokkenverzamelaar) en Nelis (paardenman met kraaiennest) blij waren dat er eindelijk eens iemand op de eikeltjeskoffie kwam.

En vlak ze niet uit, want helemáál wereldvreemd zijn ze niet. Toen Linssen in het huisje van Berry de spinnenwebben opmerkte, zei deze: ,,Ik zeg altijd maar zo: ik heb geen computer maar wel een eigen website.”

Zelf heeft Linssen ook zo zijn visie op de snuiters tegenover hem. ,,Weet je wat ik mooi vind?”, zei hij tegen Berry. ,,Als jij iemand een hand geeft, dan hou je hem heel lang vast. Het lijkt wel of je gewoon de mens wil vasthouden.”

Dat zo’n redactie die buitenbeentjes toch weet te traceren. Het is waarlijk eerste klas speurwerk.

Zouden zíj die stoomboot niet terug kunnen vinden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden