Respectloze foto van een verdronken peuter

"Zulke foto's moet je niet plaatsen, en al helemaal niet van een kind. Ik begrijp wel waarom de keuze is gemaakt om de foto van de overleden peuter voorpagina te zetten, je wil als krant de ernst van een probleem laten zien. Maar dat de situatie treurig is, dat wisten we al.

De foto zet mensen die kritisch zijn op de vluchtelingenaanpak weg als deel van het probleem. 'Zie je wel, dit is ook een beetje jullie schuld.'

Ik zag in de krant dat ook andere lezers kritisch reageerden. Trouw was vroeger een stuk rechtser in zijn opvattingen. De krant stond bijvoorbeeld stevig achter de politionele acties in Indonesië, terwijl hij nu schrijft over de oorlogsmisdaden tijdens die oorlog.

Over de verschuiving naar links schreef ik een brief aan Trouw. De hoofdredacteur reageerde persoonlijk op mijn commentaar dat Trouw als krant zo onafhankelijk mogelijk wil zijn. Toch vind ik dat het rechtse geluid wat luider mag zijn.

Van de columnisten is Ephimenco de enige die de andere kant van het nieuws laat zien. En Elma Drayer, maar die is helaas vertrokken."

Volkomen ongepast die foto van de verdronken driejarige peuter op de voorpagina van Trouw. Respectloos. Wat is de bedoeling hiervan? Beïnvloeding van de opinie van de lezers van Trouw ten gunste van asielzoekers of ze een schuldgevoel bezorgen? De enige schuldigen zijn de oorlogvoerende partijen in het Midden-Oosten. Trouw plaatst toch ook geen foto van een onthoofding op de voorpagina? Het valt me behoorlijk tegen van de krant die ik al vijftig jaar lees.

Jan van Rijnbach (84) Veenendaal, 5 september

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden