Respect voor diesel Smit

Climax en anticlimax vielen voor de Nederlandse vrouwen op de slotafstand samen. De carnavalssfeer bereikte in Thialf een voorlopig hoogtepunt bij de triomf van Gretha Smit op de vijf kilometer. De tempering kwam voor rekening van Renate Groenewold, die weer naast zilver greep.

Rob Velthuis

HEERENVEEN - Omdat in het schaatsen veelzijdigheid en specialismen door elkaar lopen, kreeg de slotanalyse van het toernooi twee invalshoeken. Drie afstandzeges geven op termijn een mooi olympisch perspectief. In het allrounden, en daar ging het tenslotte om tijdens de EK, bleef in zoverre alles bij het oude, dat Duitsland heerst en Nederland buigt.

Voor de derde maal op rij was het erepodium hetzelfde: 1. Annie Friesinger, 2. Claudia Pechstein, 3. Renate Groenewold. Bemoedigend is dat de afstand tussen Friesinger en Groenewold is teruggebracht van drie naar een punt. Verder viel op dat na jaren van kommer en kwel het Nederlandse vrouwenschaatsen is verbreed.

Na Groenewold namen Wieteke Cramer, Barbara de Loor en Gretha Smit de plaatsen vier, vijf en zes in. Het Europese allrounden bij de vrouwen is dus een zaak geworden van twee landen. De kloof achter de top drie blijft echter onverminderd groot.

Friesinger legde haar basis voor haar derde triomf op rij op de 500 meter, en kon zeggen blij te zijn met de oprukkende concurrentie. ,,Voor het schaatsen was dit een mooier toernooi dan dat van vorig jaar. De verschillen zijn kleiner geworden, dat is voor mij weer een extra motivatie.''

Smit dwong bij Friesinger respect af voor de wijze waarop ze de drie en vijf kilometer won. Ze noemde haar de voornaamste favoriet voor de WK afstanden. Vooral na de triomf op de vijf kilometer reageerde Smit ongewoon emotioneel op de toejuichingen van het publiek. ,,Schaatsen in zo'n vol Thialf is gewoon machtig mooi. Dit is nog leuker dan marathonschaatsen.''

Diesel Smit zal echter nooit een goede allroundster worden omdat ze de 500 meter niet beheerst. En dat is volgens Friesinger de sleutelafstand geworden. Wat dat betreft hebben de in de afgelopen jaren tobbende Cramer en De Loor voor het klassement meer perspectief. De Loor blijkt steeds meer profijt te hebben van haar verblijf in de trainingsgroep van Friesinger. Al moet ze nog wennen aan de overstap van veel duurwerk in Nederland naar de veel intensievere arbeid die nu van haar wordt gevraagd.

Bij Groenewold veranderde de totale benadering van het schaatsen. Toch kwamen zaterdag de euforische gevoelens te vroeg. Ze leek toen uitzicht te hebben op zilver, maar het werd gisteren na een stroeve vijf kilometer uiteindelijk voor de vierde maal in vijf jaar brons. De enige troost die restte was de wetenschap dat ze naar Friesinger is toegesprongen en haar zaterdag zelfs overrompelde met winst op de 1500 meter. Ofschoon ze zegt altijd van het positieve te willen uitgaan, durfde ze weer niet de voorspelling aan dat ze ooit haar Duitse concurrent zou kunnen verslaan.

Tot vorig jaar was voor Groenewold schaatsen het leven. Dat het werkelijke leven anders in elkaar steekt, realiseerde ze zich pas toen vorig jaar bij haar vader longkanker werd geconstateerd. ,,Door zijn ziekte ben ik me gaan realiseren dat er meer in het leven is dan schaatsen. Ik zoek nu bewust naar ontspanning.''

,,Vroeger was ik ook altijd als de dood voor blessures of ziektes. Daar ging ik erg geforceerd mee om, dan zit je niet lekker in je vel, waarna je gegarandeerd lichamelijke klachten krijgt. Ik zat in die vicieuze cirkel.''

Zowel in haar sport als in de dagelijkse omgang heeft Groenewold een metamorfose ondergaan. De laatste stap moet het verder sterken van het zelfvertrouwen en het afwerpen van de laatste schroom zijn. Wie weet komt dan die ideale 500 meter er ook eens uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden