'Respect - leren van de wortels'

Regelmatig roepen artikelen van deze pagina reactie op via de Trouw-website. Vandaag: meningen over een sociaal project van Youth for Christ voor jonge Antillianen (15/8).

Dat helpt geen nut

Als de jongeren in eigen omgeving en cultuur en taalgebied al voor problemen zorgen wat moeten ze dan hier in Nederland, want daar komt dan nog ontheemding bij. Terug naar de Antillen, met goede begeleiding daar, lijkt dan een goede oplossing.

Frank

Tsja, het barst in Nederland al jaren van dit soort goedbedoelde initiatieven. Toch wil het, voor mijn gevoel althans, nog steeds niet echt opschieten. Het komt op mij allemaal te vrijblijvend en te soft over. In goed Antilliaans: Dat helpt geen nut. Doe wat nuttigs! Dan ben je zo van je complex af. Get a life y'all!

Robert

Ik reageer op de stelling dat slavernij als argument over de houdbaarheidsdatum heen is. Slavernij was een misdaad die complete stammen hun bestaan ontnomen heeft. Slaven werden gezien als beesten en in Nederland werd de slavernij pas in 1863 afgeschaft. Daarna moesten de slaven nog 10 jaar tegen een karig loon in dienst te blijven bij de plantage-eigenaren. Niet de slaven, maar de plantage-eigenaren werden geldelijk gecompenseerd. Tel hier dan nog bij op dat Curaçao een doorvoerhaven was. Wie achterbleven behoorden overwegend niet tot de sterksten. Dat zal zeker zijn invloed hebben gehad op het nageslacht. Wat doet zo'n verleden voor een volk? Waar moet het zijn gezamenlijke identiteit vandaan halen? Mensen wier grootouders ooit slaaf dan wel slavenhouder waren! Een klein wonder dat ze samen leven!

Karin Meijer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden