'Resomeren' lichaam niet duurzaam

De uitvaartbranche heeft volgens Yarden-bestuursvoorzitter Ron Bavelaar een groeiende behoefte aan 'duurzaamheid bij het afscheid' (Trouw, 7 oktober). Hij pleit daarom voor het 'resomeren', waarbij het lichaam van de overledene op een 'duurzame manier' aan de natuur wordt teruggegeven.

Maar er is vrijwel niets duurzaams aan resomeren, waarbij de stoffelijke resten - uitgezonderd botten - met agressieve, milieuonvriendelijke chemicaliën bij hoge temperatuur omgezet worden in een uiterst vervuilde waterige oplossing (wellicht deels suspensie), van zo'n 500 liter per lichaam. Die oplossing moet via de rioolwaterzuiveringsinstallatie onschadelijk worden gemaakt, wat veel energie vraagt én een vaak moeilijk afzetbare substantie achterlaat.

Duurzaamheid in de afval- en afvalwaterbehandeling betekent juist het optimaal terugwinnen van grondstoffen. Afval bestaat dan gewoon niet meer. Ook de stoffelijke resten van mensen zouden dus optimaal weer in de eeuwige kringloop van stoffen en elementen terecht moeten komen. En wel zo dat niets aan grondstoffen wordt verkwist.

Dat kan wel via de écht duurzame oplossing van de anaerobe mineralisatie. Daarbij zet een efficiënt consortium van anaerobe micro-organismen (organismen die vrij leven in afwezigheid van zuurstof) alle biologisch afbreekbare componenten van de 'dode substantie' om in een mengsel van methaan en kooldioxide (biogas). Ook blijven reststoffen over die voor het leven belangrijk zijn, als meststoffen, organische bodemverbeteraars en een kleine hoeveelheid nieuw bacteriemateriaal. In ons land zijn we erin geslaagd deze anaerobe organismen toe te passen in zuiveringsinstallaties voor onder andere industrieel afvalwater, een uiterst duurzaam systeem dat sinds de jaren zeventig wereldwijd wordt toegepast. Deze anaerobe micro-organismen zijn ook aan te wenden voor de anaerobe mineralisatie van stoffelijke resten: ze zijn er voor 'geschapen'. Ik stel voor dit proces van lijk-mineralisatie de naam 'anamineren' te geven.

Op het gebied van anaerobe zuivering/gisting gespecialiseerde onderzoekers aan de Wageningen UR zouden, samen met bedrijven die anaerobe zuiveringsinstallaties wereldwijd implementeren, binnen enkele jaren dit zeer duurzame anamineringsproces van lijkbezorging van de grond kunnen tillen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden