Resistente ratten rukken op

21.15 uur, Nederland 3

Onderzoek van het wetenschapsprogramma ’Nieuwslicht’ laat zien dat ratten in Nederland resistent worden tegen het gif dat gebruikt mag worden. De bestrijding van ratten wordt daardoor steeds moeilijker en rattenbestrijders, boeren en burgers in Oost-Nederland grijpen steeds vaker naar illegale en soms wrede manieren om rattenplagen te bestrijden. De resistentie tegen gif is waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland en is nu opgerukt tot in Amersfoort.

Ratten kunnen ernstige infectieziekten verspreiden. Een politieman in Friesland overleed na besmetting met de ziekte van Weil door ratten. Verder kunnen ratten rabiës, trichinellose, toxoplasmose en de salmonellabacterie verspreiden. Ook worden ratten in toenemende mate in verband gebracht met de verspreiding van dierziekten mond- en klauwzeer en varkenspest.

Het ministerie van vrom erkent het probleem, maar heeft bij gebrek aan onderzoek geen idee van de verspreiding van resistentie in Nederland. Terwijl het sinds vorig jaar betrekkelijk eenvoudig is om vast te stellen of ratten in een bepaald gebied wel of niet gevoelig zijn voor het gif.

In samenwerking met enkele rattenbestrijders zijn staarten van ratten verzameld en opgestuurd naar het Duitse onderzoeksinstituut voor plant- en dieronderzoek. Daar is ongevoeligheid tegen de in Nederland toegelaten bestrijdingsmiddelen bij bruine ratten aangetoond. Bij een rat die gevangen was bij een vuilverwerkingsbedrijf in Amersfoort en bij ratten in de Twentse plaatsen Albergen, Deurningen en Losser vond ’Nieuwslicht’ resistentie tegen gif.

Presentatie: Menno Bentveld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden