Resistente malariamuggen rukken op

Een jonge malariapatiënt uit India wordt behandeld in een ziekenhuis Beeld epa
Een jonge malariapatiënt uit India wordt behandeld in een ziekenhuisBeeld epa

Het beste medicijn tegen malaria verliest haar kracht in een veel groter gebied dan tot nu toe bekend was. Dit kan wereldwijd een enorm gevaar vormen, stellen wetenschappers.

Jan Kruidhof

Resistentie tegen artemisinine, het effectiefste medicijn tegen malaria, werd in 2005 voor het eerst ontdekt in Cambodja. Onderzoekers zijn al langer bezorgd dat resistente parasieten zich vanuit Burma via India uitbreiden richting Afrika. Dit gebeurde ook met eerdere malariamedicijnen, zoals chloroquine. Dit zorgde voor miljoenen doden in Afrika.

Een nieuw onderzoek, dat gisteren werd gepubliceerd, toont aan dat de resistentie zich al verspreid heeft tot het grensgebied tussen Burma en India, ruim 2000 kilometer van Cambodja. Uit 940 bloedmonsters die op 55 locaties werden verzameld, bleek dat de resistentie zich door heel Myanmar heeft verspreid.

Aantal slachtoffers gehalveerd
"Dit geeft te denken", zegt Charles Woodrow, een van de onderzoekers. "We moeten deze uiterst resistente parasieten (die malaria verspreiden, red.) uit de weg ruimen. Als we dat niet doen, bestaat het gevaar dat alle vooruitgang van de afgelopen jaren teniet wordt gedaan."

Het aantal slachtoffers van malaria is gehalveerd sinds 2000, maar de infectieziekte doodt nog steeds ongeveer 600.000 mensen per jaar. Het merendeel van de slachtoffers zijn kinderen in de armste gebieden van Afrika.

Parasieten verdwijnen trager
Behalve over land, zou de ziekte zich ook makkelijk kunnen verspreiden doordat mensen steeds vaker internationaal reizen. Een ander scenario is dat de resistentie lokaal opduikt in Afrika.

Resistentie zorgt er niet direct voor dat artemisinine helemaal niet meer werkt, maar het zorgt er wel voor dat het langer duurt voordat de parasieten die malaria verspreiden uit het bloed van de patiënt verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden