Resistente bacterie duikt nu ook op in de Verenigde Staten
E.coli | Onlangs is in China een bacterie ontdekt die ongevoelig is voor anti- biotica. Ook een vrouw in Pennsylvania is draagster.
De 49-jarige Amerikaanse vrouw die zich met een blaasontsteking meldde in een ziekenhuis in Pennsylvania, heeft gezorgd voor een primeur: ze blijkt de eerste draagster op Amerikaanse bodem van een bacteriestam die resistent is tegen alle bekende antibiotica.
De bacterie die de vrouw draagt, beschikt over een gen dat MCR-1 is gedoopt. Die genetische eigenschap werd een half jaar geleden geïdentificeerd door Chinese en Britse onderzoekers, die het vonden bij bacteriën in varkens, kippen en mensen.
Dat zorgde voor opschudding in de medische wereld, omdat het gen de bacterie zelfs resistentie bood tegen colistine, en dat is bij bepaalde bacteriële infecties het laatste redmiddel. Die categorie infecties komt in Nederland alleen voor bij de vrij zeldzame uitbraken van bacteriële infecties in ziekenhuizen, maar is in Azië, Noord-Amerika en Zuid-Europa minder zeldzaam.
Dat het gen MCR-1 nu is aangetroffen in een stam van de bacterie Escherichia coli in een ziekenhuispatiënt in Pennsylvania doet de nodige alarmbellen rinkelen. De ontdekking werd gisteren gepubliceerd, tegelijk met een ander onderzoek waarin dezelfde resistente stam van E. coli werd aangetroffen in de ingewanden van varkens. De onderzoekers noemden de beide vondsten 'verontrustend', en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten drukten mensen op het hart vlees alleen goed doorbakken of gekookt te nuttigen om bacteriële infecties te voorkomen.
Marc Bonten, hoogleraar medische microbiologie in het medisch centrum van de Universiteit Utrecht, vindt de ophef overdreven, om het zacht uit te drukken. "Sinds het MCR-1-gen in China werd ontdekt, in november vorig jaar, is een mondiale zoektocht op gang gekomen. Microbiologen over de hele wereld zijn hun vrieskisten ingedoken om te zien of hun bacteriestalen het bewuste gen bevatten. Dat het dan her en der wordt aangetroffen, hoeft niet te verbazen."
Ook in Nederland werden stammen van de bacterie E. coli gevonden met het MCR-1-gen, in vlees, in de veestapel en bij mensen. De aantallen zijn zeer klein. En de conclusie van die mondiale zoektocht is helder, zegt Bonten: "Het MCR-1-gen dat bacteriën zo resistent maakt, is er al jaren, maar verspreidt zich blijkbaar niet snel."
De Utrechtse hoogleraar wil daarmee het gevaar van antibioticaresistentie bij bacteriën niet bagatelliseren; dat gevaar is er en het is zorgwekkend. En het resistentie-gen MCR-1 voedt die zorg. Het gen ligt niet op de chromosomen van de bacterie, maar op een plasmide, een klein stukje DNA in de cel, en is daardoor makkelijker overdraagbaar.
In Nederland zal dat niet tot rampen leiden, zegt Bonten, omdat colistine hier nauwelijks wordt gebruikt en resistentie tegen dat antibioticum niet snel problematisch zal worden. In China is het gevaar groter, zegt de microbioloog, omdat mensen en landbouwhuisdieren daar dicht op elkaar leven, soms in dezelfde ruimte slapen, en omdat het antibioticum colistine er op grote schaal wordt gebruikt.
undefined