Reserve bobsleeërs horen er niet bij

Tijdens de Olympische spelen in Turijn crashde de Nederlandse bobslee in eerste afdaling Beeld
Tijdens de Olympische spelen in Turijn crashde de Nederlandse bobslee in eerste afdaling

Hun eerste reactie was: koffers inpakken en naar huis. Urta Rozenstruik en Arno Klaassen moeten op last van de internationale bobsleefederatie FIBT de Winterspelen in Vancouver vanaf de zijlijn volgen. Ze zijn reserve bij respectievelijk de teams van Esmé Kamphuis en Edwin van Calker, maar worden in tegenstelling tot voorgaande Winterspelen niet als volwaardig lid van een olympisch team beschouwd. „Mijn eerste vraag was wanneer ik naar huis kon", gaf Rozenstruik donderdagavond bij aankomst van de bobsleeërs in Vancouver haar teleurstelling weer.

Klaassen en Rozenstruik kregen bijna een week geleden te horen dat ze tijdens de Winterspelen geen deel konden uitmaken van de teams die ze al jaren dienen. De FIBT besloot maanden geleden de reserves geen accreditatie voor het evenement te verlenen. De communicatie daarover gebeurde vrij laat, tot woede van chef de mission Henk Gemser, die inmiddels opheldering heeft gevraagd over de gang van zaken. In het verleden behoorden de reserves op de Spelen gewoon tot de ploeg, verbleven ze in het olympisch dorp en waren ze ook dicht in de buurt tijdens de trainingen en de wedstrijden.

Zowel Rozenstruik als Klaassen overwoog naar huis te gaan. „Ik was diep teleurgesteld, maar ik ben een teamplayer. Ik voel me verplicht bij de rest van het team te blijven”, zei Rozenstruik, die vier jaar geleden in Turijn op het laatste moment haar plaats in de slee van Eline Jurg verloor en ook daar als reserve dienst deed. „Toen zat ik gewoon in het dorp en maakte ik alles op de bobsleebaan van heel dichtbij mee. Dit is niks.”

Ook Klaassen overwoog zijn spullen te pakken. „Mijn eerste reactie was: ik vlieg naar huis. Het doet pijn nergens bij te mogen zijn. Ik sta hier met een heel dubbel gevoel. Moet ik hier twee weken languit op de bank voor de televisie alles gaan volgen? Ik maak echter deel uit van een team en blijf hier. Maar het is klote”, zei de Tilburger.

Gemser komt op voor reserves bobsleeeën

Chef de mission Henk Gemser vindt het erg verdrietig dat de reserves geen deel uitmaken van de Nederlandse ploeg en dat ze vrijdagavond niet met de openingsceremonie mogen meelopen en, nog erger, niet op de olympische venue van het bobsleeën komen.

De internationale bob- en sleebond FIBT bepaalde in de aanloop naar de Spelen dat reserves niet tot de geaccrediteerde teams kunnen behoren. Gemser hoorde er pas op 5 januari van en maakte zich direct kwaad. „Ik heb de zaak bij het IOC aangekaart. Ik hoop dat er nog een andere beslissing wordt genomen. Dit is een groot aandachtspunt voor me. Ze komen aan mijn sporters”, aldus de chef de mission. „Op deze manier geef je die sporters een enorme deuk mee.”

Gemser is in Vancouver druk bezig om voor het benadeelde tweetal nog kaarten te vinden zodat ze op de tribune de openingsceremonie kunnen meemaken. „De achterliggende beargumentering van dit besluit is me totaal onduidelijk. Ik wil ze helpen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden