Republikeinse wetten houden Latino's en Afro-Amerikanen niet weg van stembus

Bijeenkomst van Latino's in Denver. Over het algemeen steunen minderheden Obama. Wetten van Republikeinen maken het vooral minderheden moeilijker hun stem uit te brengen. Beeld AFP
Bijeenkomst van Latino's in Denver. Over het algemeen steunen minderheden Obama. Wetten van Republikeinen maken het vooral minderheden moeilijker hun stem uit te brengen.Beeld AFP

Uit woede over de Republikeinse wetten die het Latino's en Afro-Amerikanen lastig maken om te gaan stemmen, slaan diverse organisaties de handen ineen om minderheden naar de stembus te krijgen. 'Wij laten ons het stemrecht niet ontnemen', zegt dominee Dawn Riley Duval.

Albertine Bloemendal

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 bracht een record aantal Latino's, Afro-Amerikanen en jongeren hun stem uit. Samen wisten ze Barack Obama aan een overwinning te helpen. Onlangs hebben verschillende staten waar de Republikeinen in de meerderheid zijn wetten ingevoerd die het juist voor deze groepen moeilijk maakt hun stem uit te brengen. Voorbeelden hiervan zijn beperkingen op vervroegd stemmen en wetten die eisen dat burgers over een door de staat uitgegeven identiteitsbewijs met actuele foto beschikken om te mogen stemmen. Vooral veel Afro-Amerikanen beschikken hier niet over.

De Republikeinen zeggen dat ze zo de integriteit van het systeem willen waarborgen, maar veel minderheden zien het als een manier om de verkiezingen van hen te stelen. In verschillende staten zijn er rechtszaken tegen dergelijke wetten aangespannen, waaronder in Pennsylvania waar een rechter de ingevoerde identiteitsverplichting onwettig verklaarde omdat de wet zo kort voor de verkiezingen was ingevoerd dat er te weinig tijd was om nog aan de juiste documenten te komen.

De woede en verontwaardiging die deze wetten hebben opgewekt helpen ook als motivatie voor mensen waar de maatregelen tegen waren gericht om juist wel te gaan stemmen. Uiteenlopende geloofsgemeenschappen en burgerrechtenorganisaties in de VS hebben hun handen ineen geslagen om een tegenbeweging op te zetten: Let My People Vote! (Laat mijn mensen stemmen!).

Volgens initiatiefneemster, dominee Dawn Riley Duval spelen geloofsgemeenschappen een cruciale rol in de bewustwording en activering van met name Afro-Amerikaanse en Latino stemmers. De Let My People Vote campagne reist het hele land af om gehele geloofsgemeenschappen te registreren en te stimuleren hun stem uit te brengen.

Bij Shorter Community African Methodist Episcopal Church in Denver, waar de Let My People Vote beweging is ontstaan, preekt de dominee regelmatig over het belang van stemmen, tekenen kerkleden samen stembeloftes en zullen de gemeenteleden gezamenlijk hun stemmen op de bus doen. Busjes van de kerk rijden de mensen er persoonlijk voor naar het postkantoor.

Dawn: 'Wij laten zien dat we macht hebben. Dat we niet bij de pakken neer gaan zitten en ons het stemrecht laten ontnemen. Het maakt mij niet uit op wie je stemt, maar ga alsjeblieft stemmen! Onze voorouders hebben veel te hard gevochten voor dit recht om nu achterover te gaan leunen en toe te laten dat onze stem gestolen wordt.'

Reportage van Albertine Bloemendal over de Let My People Vote-beweging in Denver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden