Republikeinse uitdager staat achter in peilingen

Barack Obama en Mitt Romney zijn niet de enige twee kandidaten op wie Amerikanen op 6 november hun stem kunnen uitbrengen. Nog vier andere politici staan op het stembiljet. Wie zijn deze kansloze kandidaten en waar staan hun partijen voor?

Naam: Jill Stein (62)

Geboren: Chicago, Illinois

Studie: Geneeskunde

Geloof: Joods

Partij: Green Party

Vorige baan: Arts

De 'Green New Deal' is het plan van de Groenen, waarin klimaatverandering en andere milieuproblemen aandacht krijgen. De partij, die sinds 1991 bestaat, wil fors gaan investeren in groene projecten. Om dat mogelijk te maken wil Jill Stein 30 procent korten op defensie. Ook stelt zij voor de belastingen te verhogen voor vastgoed.

Fietsen, wandelen en het openbaar vervoer moeten gestimuleerd worden. Ook is Stein een voorstander van 'lokaal eten', waarbij plaatselijk producten aan de man worden gebracht.

Naam: Virgil Goode Jr. (66)

Geboren: Richmond, Virginia

Studie: Rechten

Geloof: Baptist

Partij: American Constitution Party

Vorige baan: Congreslid

De American Constitution Party (Amerikaanse Grondwet Partij) heette tijdens de oprichting in 1992 nog de 'U.S. Taxpayers Party', de Amerikaanse Belastingbetalers Partij. Virgil Goode Jr. is de leider van inmiddels de derde partij van de Verenigde Staten. De partij wil de overheid terugbrengen naar de kleine vorm zoals staat beschreven in de Grondwet. Daarnaast moeten de grenzen dicht en aan Obamacare moet snel een einde worden gemaakt. Het verkiezingsprogramma vertoont overlappingen met het Republikeinse programma, al zijn de standpunten wat extremer.

Naam: Ross Carl 'Rocky' Anderson (61)

Geboren: Logan, Utah

Studie: Filosofie en Rechten

Geloof: LDS-kerk, afsplitsing van de mormoonse kerk

Partij: Justice Party

Vorige baan: Burgemeester van Salt Lake City

De Justice Party (Partij voor Gerechtigheid) bestaat slechts een jaar en is daarmee de jongste partij van de Verenigde Staten. Rechtvaardigheid op het gebied van economie, milieu en sociale zaken is de kern van de partij. De positie van werknemers staat volgens Ross Carl Anderson voorop.

Met sociale gerechtigheid bedoelt Anderson universele gezondheidszorg en betaalbaar hoger onderwijs. Daarnaast moeten alle oorlogen die nu worden gevoerd tot een einde worden gebracht.

Naam: Gary Johnson (59)

Geboren: Minot, North Dakota

Studie: PoliticologieGeloof: Gaat niet naar de kerk

Partij: Libertarian Party

Vorige baan: Gouverneur van New Mexico

De Libertarische partij werd in 1971 opgericht en is met een kwart miljoen geregistreerde kiezers nu één van de grootste randpartijen. Individuele vrijheid staat voorop in het gedachtengoed. "Libertariërs verdedigen het recht op leven, vrijheid en bezit - rechten die mensen van oudsher en nature hebben, nog voordat overheden bestonden." Volgens Gary Johnson zorgt een kleine overheid met lage belastingen voor meer vrijheid. Hij wil het defensiebudget bijna halveren en is voor vrijheid van abortus, onbeperkte immigratie en legalisering van marihuana.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden