Republikeinse senator Jeff Flake is 'roekeloos' gedrag van Trump zat

De Republikeinse senator Jeff Flake, een zwakkeling volgens Trump, liet gisteren weten zich niet herkiesbaar te stellen. Beeld Getty Images
De Republikeinse senator Jeff Flake, een zwakkeling volgens Trump, liet gisteren weten zich niet herkiesbaar te stellen.Beeld Getty Images

De Republikein Jeff Flake heeft dinsdag zijn vertrek uit de Amerikaanse politiek aangekondigd. In een emotionele speech op de Senaatsvloer trok hij van leer tegen president Trump.

“Voor een Republikein als ik is er vermoedelijk geen plaats in het huidige Republikeinse klimaat of in de huidige Republikeinse partij”, zei Flake dinsdagmiddag in een interview. “De weg die ik zou moeten bewandelen om de Republikeinse nominatie te krijgen is een weg die ik niet wil bewandelen.”

Later op de dag uitte hij in een toespraak voor de Senaat felle kritiek op president Trump en de koers van de Republikeinse partij. “De Amerikaanse politiek is gewend geraakt aan roekeloos, onbeheerst en onwaardig gedrag van het Witte Huis”, zei Flake. “Het gevoel zondebok te zijn en het kleineren dreigen ons te veranderen in bange, achteromkijkende mensen.”

De senator ligt al langer overhoop met Trump. Hij steunde Trumps nominatie voor het presidentschap niet. En in een boek dat hij dit jaar publiceerde, schreef hij dat hij zich zorgen maakt over het nationalisme, populisme en de xenofobie die volgens hem het conservatisme onder druk zetten. Desondanks stemde hij wel geregeld voor plannen van Trump.

Trump reageerde verbolgen op de kritiek. Toen de rechtsere Kelli Ward zich presenteerde als tegenkandidaat in Arizona, schaarde de president zich achter haar en kleineerde hij Flake op Twitter. “Flake is ZWAK op grenscontrole, criminaliteit en stelt niets voor in de Senaat. Hij is giftig!”

Impopulair

Flake maakte zich niet geliefd met zijn kritiek op de president. Zijn populariteit in Arizona daalde tot 18 procent en hij liep in de peilingen ver achter op Ward. Niettemin bleef hij volhouden dat hij zijn campagne zou doorzetten. Tot gisteren. De termijn van Flake loopt begin 2019 af en hij liet weten dat hij zich niet herkiesbaar stelt. “Het is duidelijk dat het voor een traditioneel conservatief persoon, die gelooft in een kleine overhead en een vrije markt, die toegewijd is aan vrijhandel en pro-immigratie is, op dit moment steeds moeilijker is om genomineerd te worden in de Republikeinse partij.”

Door Flake's besluit komt de toch al krappe meerderheid van de Republikeinen in de Senaat (52 tegen 48 zetels) volgend jaar mogelijk nog meer in gevaar. Eerder gaf Bob Corker al aan dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen. De Republikeinse senator uit Tennessee noemde Trump een leugenaar die het imago van de Verenigde Staten in de wereld beschadigd had. “Ik denk dat hij vooral herinnerd zal worden vanwege de vernedering van onze natie en dat is spijtig”, zei hij gisteren in een interview.

Trump reageerde eveneens gebeten op Corker. De senator zou in Tennessee nog niet verkozen worden als hondenvanger, schamperde de president. Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, stelde niet rouwig te zijn om het vertrek van de senatoren. “De mensen in zowel Tennessee als Arizona steunen deze president en ik geloof niet dat de cijfers in het voordeel van deze senatoren spreken. Dus ik denk dat dit waarschijnlijk de juiste beslissing was.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden