Republikeinse politicus John McCain (81) overleden

De zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden Amerikaanse senator John McCain. Beeld REUTERS
De zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden Amerikaanse senator John McCain.Beeld REUTERS

In zijn huis in Arizona is zaterdag op 81-jarige leeftijd de Amerikaanse senator John McCain overleden. Zijn kantoor heeft dat bekendgemaakt. De Republikeinse politicus, die geregeld stevige kritiek had op president Donald Trump en met de Democraten mee stemde, was al geruime tijd ernstig ziek. Hij besloot onlangs zich niet meer medisch te laten behandelen tegen kanker.

Redactie

"Toen hij overleed waren zijn vrouw Cindy en hun familie bij de senator aanwezig. Ten tijde van zijn dood heeft hij de Verenigde Staten van Amerika zestig jaar trouw gediend'', luidt de verklaring uit Washington. Zijn vrouw schrijft dat haar man heenging 'op de manier zoals hij leefde, onder zijn eigen voorwaarden, omringd door de mensen van wie hij hield, op de plek waar hij het meest van hield'.

McCain had een agressieve hersentumor en hij wist al dat de prognose slecht was. De diagnose werd een jaar geleden gesteld. Eerder was McCain, Vietnamveteraan en oorlogsheld, al behandeld wegens huidkanker. Ondanks de nieuwe fysieke tegenslag in 2017 bleef hij politiek actief en uitgesproken.

Condoleance Trump

President Trump heeft op Twitter de familie gecondoleerd. "Mijn diepste medeleven en respect gaan uit naar de familie van senator John McCain. Onze harten en gebeden zijn bij je!'', aldus Trump vlak na de dood van zijn partijgenoot en criticaster. McCain noemde onlangs een persconferentie van Trump met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin 'een van de meeste schandelijke optredens van een Amerikaanse president ooit'.

Obama en Bush

Oud-president Barack Obama, van wie McCain de presidentsverkiezingen verloor in 2008, laat weten dat maar weinigen zo op de proef zijn gesteld als hij. "Maar we kunnen allemaal streven naar de moed om het algemeen belang boven dat van ons te stellen. John heeft ons op zijn best laten zien wat dat betekent.''

"Hij was een vriend die ik erg ga missen'', laat George W. Bush in een verklaring weten. "John McCain was een man van diepe overtuiging en een patriot van de hoogste orde'', aldus de voormalige president.

Oorlogsheld

De conservatieve Amerikaanse militair en politicus John McCain werd oorlogsheld als krijgsgevangene en een machtig politicus, ondanks mislukte pogingen president te worden. Hij kwam uit een familie van marinemensen en zowel zijn vader als grootvader waren admiraal. Hij werd op 29 augustus 1936 geboren in de Kanaalzone van de VS in Panama. McCain leek lange tijd ook zijn hele leven bij de marine door te brengen.

Nadat hij in 1958 zijn opleiding had voltooid, vocht hij onder meer als marinepiloot in de Vietnamoorlog. Hij verloor twee keer bijna het leven en werd in 1967 krijgsgevangen gemaakt in Noord-Vietnam. Hij onderging 5,5 jaar martelingen en gevangenschap, twee jaar in eenzame opsluiting. McCain weigerde in 1968 een aanbod van de Noord-Vietnamezen om vrij te komen, omdat zijn vader bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de regio was geworden. McCain eiste dat alle krijgsgevangenen die voor hem gepakt waren, ook vrij zouden komen.

McCain in 2008 als presidentskandidaat samen met toenmalig Amerikaans president George W. Bush. Beeld AFP
McCain in 2008 als presidentskandidaat samen met toenmalig Amerikaans president George W. Bush.Beeld AFP

Hij keerde in 1973 terug als oorlogsheld. In 1977 werd hij contactpersoon tussen de marine en de Senaat. Met zijn tweede huwelijk in 1980 met een rijke vrouw uit Arizona, Cindy Lou Hensley, kwam McCains politieke carrière echt op stoom.

Geld, connecties en trouwe basis

Het huwelijk bracht hem behalve geld ook connecties en een basis die hem trouw bleef: Arizona. McCain werd in 1982 gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden en begin 1987 werd hij Republikeins senator in Washington namens Arizona. Hij bleef dat tot kort voor zijn dood.

De over het algemeen zeer conservatieve McCain bleek soms een verbeten non-conformist die standpunten innam die veel Republikeinen niet waarderen. Hij hoorde niet altijd tot de 'mainstream' Republikeinen als hij het over immigratie, belastingverlaging of het klimaat had.

Toen hij in 2008 presidentskandidaat was en het tegen de Democraat Barack Obama moest opnemen, koos hij de rechtse gouverneur van Alaska en politiek plompe politica Sarah Palin aan zijn zijde. Hij was vaak samen met president Bush te zien. Het mocht niet baten. De financiële crisis van dat jaar stelde bovendien de Republikeinse jaren onder president George Bush (2001-2009) in een naar daglicht. McCain verloor smadelijk.

Kritisch op Trump

Hij legde zich daar echter niet bij neer. Hij bleef een invloedrijk senator die kritiek spuide op partijgenoot Donald Trump, ook nadat die president was geworden. McCain was sinds 2014 bovendien voorzitter van de machtige senaatscommissie Strijdkrachten.

Lees ook:

Donald Trump: een ontstellend zwakke leider

Donald Trump ziet zichzelf als een sterk leider. Daar windt hij geen doekjes om. Een imago te creëren van sterk leiderschap lijkt zelfs het voornaamste doel van zijn presidentschap te zijn, schrijft Patrick van Schie, directeur van de TeldersStichting.

En weer klapt iemand uit de inner-circle van Trump uit de school

Een voormalig medewerkster doet een boekje open over de president. En zijn woede daarover spoort haar alleen maar aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden