Republikeinse partij hijst nieuwe generatie in het harnas

Jaarlijks congres zoekt nog naar koers voor jonge garde Een Latino? Een Bush? Een libertair?

BAS DEN HOND

Sarah Palin was zaterdag een hit op het jaarlijkse congres van rechts Amerika, de Conservative Political Action Conference (CPAC). Tot groot plezier van de toehoorders dronk ze tijdens haar toespraak uit een frisdrankbeker van het enorme formaat dat burgemeester Michael Bloomberg van New York wilde verbieden, tot de rechter daar eerder deze maand een stokje voor stak. Voor rechts Amerika is dat een perfect voorbeeld van de overheidsbetutteling waar het zo van gruwt.

Palin was daarentegen geen hit tijdens de traditionele peiling welke politicus de bezoekers het best beviel. Haar magere 3 procent van de stemmen bevestigden haar status als iemand die het mooi kan brengen, maar die als kandidaat voor bijvoorbeeld het presidentschap niet meer serieus wordt genomen.

Winnaars van die peiling werden Rand Paul met 25 procent en vlak achter hem Marco Rubio met 23 procent. Die uitslag is veelzeggend: de bezoekers van CPAC, de conservatieve stoottroepen van de Republikeinse Partij, willen nu onderhand weleens een nieuwe generatie de strijd in sturen. Maar wat voor boodschap die nieuwe leiders dan moeten verkondigen, daar zijn ze nog niet uit.

Een keuze voor Rand Paul (50) zou dan een flinke koerswijziging betekenen. Die is eerder een libertair dan een traditionele conservatief. Net als alle Republikeinen wil hij dat de federale overheid een kleinere rol gaat spelen. Maar libertair wil ook zeggen dat de staat zich minder bemoeit met privézaken van burgers als drugsgebruik of het willen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht, waarvoor de kiezer tot nu toe alleen bij de Democraten terecht kon.

"De Republikeinse Partij moet veranderen door aan de slag te gaan met de klassieke en tijdloze ideeën in onze Grondwet", aldus Paul.

Wat dat betreft sluit Marco Rubio (41) meer aan bij wat Republikeinse leiders tot nu toe uitdragen. Hij hoopt alleen al door zijn Cubaanse komaf de electoraal steeds belangrijkere Latino's aan te spreken, maar pleitte op de CPAC-conferentie verder tegen een radicale ommezwaai: "We hebben geen nieuwe ideeën nodig. We hebben het idee al. Het heet 'Amerika', en het werkt nog steeds."

Ondertussen hebben de Republikeinen met die houding al twee presidentsverkiezingen achter elkaar verloren. "Veel te veel mensen geloven dat Republikeinen anti-immigranten, anti-vrouw, anti-wetenschap, anti-homo en anti-arbeider zijn", zei Jeb Bush (60). De oud-gouverneur van Florida, zoon van de 41ste president van de VS en broer van de 43ste, lijkt voor te sorteren op een gooi naar het presidentschap in 2016. Met hem zouden de gevestigde machten in de partij alsnog een herkansing krijgen.

Met zijn achtergrond kan Bush ook moeilijk de revolutie prediken. Maar hij is ook getrouwd met een Mexicaanse. En het hervormen van het immigratie-systeem, inclusief het regelen van de positie van elf miljoen meest Latijns-Amerikaanse illegalen, moet volgens hem prioriteit krijgen. Niet alleen om electorale, maar ook om economische redenen: "Als we dat op orde krijgen, en ik hoop en bid dat het dit jaar lukt, dan kunnen we als land jong blijven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden