Republikeinse kandidaten negeren eigen klimaatwetenschappers

De naam van de meest sceptische kandidaat, Rick Santorum, prijkt op een wagen die deelneemt aan de prestigieuze NASCAR Sprint Cup Beeld afp
De naam van de meest sceptische kandidaat, Rick Santorum, prijkt op een wagen die deelneemt aan de prestigieuze NASCAR Sprint CupBeeld afp

Het is eenvoudiger een koelkast aan een ijsbeer te verkopen, dan de opwarming van de aarde aan het Republikeinse trio Romney, Gingrich en Santorum. "Geen enkele Republikeinse kandidaat wil zijn vingers er aan branden", zegt de Republikeinse atmosfeeronderzoeker aan het Massachusetts Institute of Technology Kerry Emanuel. "Klimaatpolitiek is het stiefkindje van de politiek geworden."

Dat is niet altijd zo geweest. De vorige Republikeinse presidentskandidaat, John McCain, was wel overtuigd van de oorzaak en gevaren van de klimaatverandering. McCain behoorde tot de gematigden binnen de Republikeinen, maar die vleugel heeft sterk aan invloed ingeboet sinds de Tea Party haar tanden in de partij heeft gezet.

Nu is 98 procent van de Amerikaanse wetenschappers overtuigd van de klimaattheorie en dat zijn niet allemaal Democraten, bedacht de website InsideClimate News. Het groene blog ging op zoek naar Republikeinse klimatologen en milieuwetenschappers en trof een groep gefrustreerde academici aan. Zij hadden diverse pogingen gedaan de Republikeinse kandidaten te helpen met adviezen, maar hun waarschuwingen waren aan dovemans oren gericht.

Als de Republikeinen niet naar hun eigen wetenschappers luisteren, naar wie luisteren ze dan wel, vroeg InsideClimate zich af. Hun vermoeden gaat uit naar groepen als Americans for Prosperity. Deze lobbyisten en sponsors van de Republikeinse partij ageren tegen elke overheidsbemoeienis, ook als het om de energiesector gaat. "De grote meerderheid van de mensen die zijn betrokken bij het Republikeinse nominatieproces ... staan sceptisch tegenover de wetenschap", zei Americans for Prosperity-voorzitter Tim Phillips enkele maanden geleden in de National Review. "En dat is onze invloed."

Pleiten voor maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, is voor Mitt Romney, Newt Gingrich en Rick Santorum dan ook politieke zelfmoord. De omgekeerde weg biedt meer perspectief. Afzetten tegen de klimaatwetenschap of concurrenten beschuldigen van vermeende sympathieën met de 'alarmisten' is een strategie die vooral Santorum aanspreekt. Als favoriete kandidaat van de Tea Party beschuldigde hij Romney er van dat hij als senator van Massachusetts had meegewerkt aan CO2-beperkende maatregelen.

Romney nam vorig jaar oktober afstand van het idee dat de mens verantwoordelijk is voor het broeikaseffect. Dat deed hij na een 'uitglijder' een paar maanden eerder. Toen verklaarde Romney dat de mens deels de oorzaak is, een uitspraak waarmee hij veel partijgenoten tegen de schenen schopte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden