Republikeinse kandidaat: evolutietheorie kwam van Satan

Ben Carson, dinsdag in de stad Cincinnati. Beeld ap
Ben Carson, dinsdag in de stad Cincinnati.Beeld ap

Republikeinse presidentskandidaten die krasse opmerkingen maken over natuurwetenschappen, het is inmiddels een vast onderdeel van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze week valt de eer te beurt aan de voormalige neurochirurg Ben Carson.

Nieuwssite Buzzfeed is gestuit op een filmpje uit 2011 waarin Carson beweert dat Charles Darwin was 'aangemoedigd door de tegenstander' toen hij de evolutietheorie formuleerde. De 'tegenstander', zo weet iedere evangelicale Amerikaan, is christelijk jargon voor Satan. Carson: "En nu geldt hij (de evolutietheorie, red.) als wetenschappelijk en politiek correct."

Dat hij creationist is, komt niet als een verrassing. Het filmpje is gemaakt tijdens een congres van de zevendedagsadventisten, een denominatie waartoe Carson ook behoort. In zijn campagne profileert hij zich consequent als conservatief christelijk. Zelfs zijn belastingplannen haalde hij naar eigen zeggen uit de Bijbel. Die vrome aanpak is effectief, want in de peilingen staat Carson al een paar weken tweede. Alleen de mateloos populaire Trump torent boven hem uit.

Kiezers zijn wel wat gewend
De kans dat de Darwin-uitbraak hem in serieuze problemen brengt, lijkt gering. Amerikaanse conservatieve kiezers zijn wel wat gewend. In de aanloop naar de vorige presidentsverkiezingen raakte er om de paar weken wel een Republikeinse kandidaat in opspraak vanwege controversiële uitspraken.

Een van de meest wrange gevallen was voormalig parlementslid Todd Akin. Die beweerde in 2012 dat vrouwen zelden zwanger worden van een verkrachting. "Het lichaam heeft manieren om de hele boel af te sluiten", beweerde hij. Een paar maanden later lag hij uit de race, naar verluidt omdat vrouwelijke kiezers hem de rug hadden toegekeerd.

Carson oogstte zondag al veel kritiek toen hij stelde dat Amerika geen moslimpresident moest hebben. De islam haalt religie en politiek door elkaar, meende hij. Daarom kon je niet van een islamitische president op aan. Toen andere kandidaten schande spraken van die visie, bood hij zijn excuses aan.

Een jonge aarde
Zijn creationisme is echter veel minder omstreden. Zo'n 40 procent van de Amerikanen vindt dat veel geloofwaardiger dan de evolutietheorie. Carson hangt wel een specifieke vorm aan: het 'jonge-aarde-creationisme'. Dat gaat ervan uit dat de Bijbel accurate instrumenten biedt om de leeftijd van de aarde berekenen. Volgens die filosofie is de aarde niet ouder dan 6000 jaar.

"Ons zonnestelsel is extreem goed geordend", stelde Carson tijdens het congres in 2011. Net als andere creationisten vindt hij de theorie over de oerknal moeilijk te geloven. "We kunnen zeventig jaar van tevoren voorspellen wanneer er een komeet op ons afkomt. En dat zou allemaal het gevolg zijn van een explosie? Ik bedoel: als je het hebt over sprookjes - dat is pas echt ongelofelijk."

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden