Republikeinen zien weinig in plannen Obama

Van links naar rechts: De republikeinen John Boehner, Eric Cantor en Mike Pence. (AP)

De Amerikaanse president Barack Obama is vrijdag rechtstreeks in discussie gegaan met Republikeinse Congresleden, die zijn plannen voor de gezondheidszorg, economie en andere belangrijke zaken in de weg zitten. De Republikeinen dienden hem van repliek over de belastingen en de overheidsuitgaven en verweten Obama hun bezwaren niet serieus te nemen.

Obama begon het gesprek verzoenend, maar de toon werd al gauw bitser. Een Republikeinse 'politiek van nee' stond wetgeving in de weg die de Amerikanen aan werk en gezondheidszorg zou kunnen helpen. Obama wees er op dat de wetten op belangrijke onderdelen gebaseerd zijn op voorstellen van voormalige Congresleden uit het politieke midden, onder wie ook een aantal Republikeinen.

"Dat is helemaal geen radicaal stelletje, maar als je het debat hoort zou je denken dat het een bolsjewistisch complot is." De felste tegenstanders van Obama betichten hem ervan een socialistisch beleid voor te staan, waarin de overheid wel zal uitmaken wat voor ieders persoonlijke gezondheidszorg het beste is.

Het gesprek van Obama met de Republikeinse Congresleden vond twee dagen plaats na zijn State of the Union, waarin hij opriep tot een einde aan de polarisatie. De Republikeinen voelen er echter weinig voor om met Obama samen te werken. Zij hebben politiek de wind mee, na hun spectaculaire verovering van de vroegere senaatszetel van wijlen Edward Kennedy. Zij beschouwen de uitslag als een referendum over het beleid van Obama en hopen dat bij de Congresverkiezingen in november te kunnen omzetten in electorale winst.

Verscheidene Republikeinen trakteerden Obama op lange klachten en scherpe vragen. "Wat moeten wij onze kiezers vertellen die weten dat de Republikeinen positieve oplossingen hebben aangedragen, maar van de regering steeds maar te horen krijgen dat wij niets hebben aangedragen?" vroeg Tom Price. Obama betwistte de bewering van Price dat een Republikeins plan bijna iedere Amerikaan een ziektekostenverzekering zou bieden, zonder de belastingen te hoeven verhogen. "Dat is gewoon niet waar", zei hij.

Afgevaardigde Peter Roskam klaagde dat sommige Democraten hun Republikeinse collega's buiten de besluitvorming houden. Obama zei daarop dat beide kampen schuld hebben aan het 'zure klimaat op Capitol Hill' en zei dat hij de leiders van de Democraten en Republikeinen bij elkaar wilde brengen.

Obama verdedigde ook zijn stimuleringsplan voor de economie. Hij zei dat sommige van zijn toehoorders wel lintjes kwamen doorknippen bij de opening van projecten die waren gefinancierd uit het stimuleringspakket waar ze zelf tegen hadden gestemd.

Hij vroeg zich ook af waarom de Republikeinen zo faliekant tegen zijn belastingplannen zijn, waar 95 procent van de Amerikaanse gezinnen van profiteert. "De notie dat dit een radicaal pakket zou zijn is gewoon niet waar. Ik ben geen ideoloog."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden