Partijbesluit

Republikeinen willen ethische commissie macht ontnemen

Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is naar verluidt tegen het plan. Beeld AP
Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is naar verluidt tegen het plan.Beeld AP

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben in stilte voor een plan gestemd om een onafhankelijke ethische commissie veel minder macht te geven. Een verrassingsbesluit, want vooraf was er geen publiek debat over.

De onafhankelijke Office of Congressional Ethics (OCE), die sinds 2008 bestaat, zal van bijna al zijn macht worden ontdaan, aldus Amerikaanse media. Elke klacht die over Congresleden binnenkomt moet in het vervolg worden doorgegeven aan de ethische commissie van het Huis zelf, en bovendien kan die laatste commissie ook onderzoeken stopzetten of de OCE verhinderen naar buiten te treden met bevindingen.

Het plan moet nog wel door het Huis van Afgevaardigden worden geloodst. Dat gebeurt naar verwachting vandaag al. De timing is desalniettemin opvallend: juist op het moment dat de Republikeinen de meerderheid krijgen in zowel het lager- als hogerhuis van het Amerikaanse Congres. Als het plan wordt aangenomen, betekent het dat de commissie twee jaar vleugellam kan zijn, totdat er nieuwe Congresverkiezingen zijn.

Republikeinse leiders, onder wie voorzitter van het Huis Paul Ryan, spraken zich uit tegen het aan banden leggen van het ethiekbureau. Toch konden zij niet verhinderen dat een meerderheid van hun partijgenoten het plan steunden. Ook de Democraten zijn tegen het besluit. "Klaarblijkelijk is ethiek het eerste slachtoffer van het nieuwe Republikeinse Congres'', sneerde fractievoorzitter Nancy Pelosi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden