Republikeinen: Vooral positief overkomen

George Walker Bush wordt de presidentskandidaat van de Amerikaanse Republikeinen, dat staat vast. Dick Cheney wordt zijn running mate, kandidaat voor het vice-presidentschap. Ook geen twijfel over mogelijk. Het partijprogramma voor de komende vier jaar wordt een wassen neus, want niemand houdt zich eraan in de verkiezingscampagne. Wat stelt de partijconventie die maandag in Philadelphia begint eigenlijk nog voor?

Zeker, ze zijn ooit belangrijk geweest. Tot in 1968 stond het bij de Democraten niet vast wie de kandidaat voor het Witte Huis zou worden. Vice-president Hubert Humphrey of iemand anders? Overleeft interim-president Gerald Ford de interne strijd bij de Republikeinen vroeg men zich in 1976 af of lukt de revolte van Ronald Reagan? Het huidige voorverkiezingssysteem heeft ervoor gezorgd dat begin maart al vast stond welke twee er tegenover elkaar zouden gaan aantreden: George Bush en Al Gore bij de Democraten. Daarom wordt er alweer gedokterd aan een beter systeem in 2004. Maar een bevredigend en iedereen tevreden stellend voorverkiezingsprogramma zal er wel nimmer komen.

Het 150 miljoen dure feestje van de Republikeinen lijkt verspild kapitaal, louter en alleen bedoeld om partijcoryfeeën of oudgedienden in het zonnetje te zetten. Dus mag generaal Colin Powell, ieders favoriete running mate, maandagavond laat als het spektakelstuk van de show fungeren. Een etmaal later is die rol weggelegd voor John McCain, die het Bush even moeilijk maakte in de primaries. Uiteraard mag Laura Bush in de schijnwerpers als kandidaat-first lady. Oud-president George Bush en Barbara houden zich op de achtergrond, want zij willen hun zoon niet voor de voeten lopen. Een rolletje is er wel weer voor neefje Pete Bush en zijn Mexicaanse moeder Columba, want die kunnen de latino-kiezers voor oom George W. inpalmen.

Letterlijk alles is voorgekookt en voorgeprogrammeerd op de conventie. Vier jaar geleden in San Diego deed de gewone microfoon het niet toen Elizabeth Dole haar man en presidentskandidaat Bob Dole wilde introduceren. Ze ging met een handmicrofoon de vloer op en stal de show. Of het geen doorgestoken kaart was, is nog steeds de vraag.

Ook de conventie van de tegenpartij wordt zorgvuldig in de gaten gehouden en, zo mogelijk, verstoord. Datzelfde jaar hadden de Democraten president Bill Clinton in het zonnetje willen zetten. Maar op de dag dat hij voor de tweede keer de nominatie van zijn partij zou accepteren, publiceerde de sensatiepers het bericht dat zijn belangrijkste adviseur Dick Morris iets had gehad met een prostituee, die zelfs mocht meeluisteren naar de gesprekken met de president. Weg alle aandacht voor Clintons rede.

De Republikeinen staan te popelen om na acht jaar het Witte Huis weer over te nemen en hebben er alle baat bij een positief beeld over te brengen. Dus niet het intolerante gevecht van inmiddels ex-lid Pat Buchanan en dominee Pat Robertson tegen immigranten, homo's en abortus. Het positieve moet worden benadrukt en het negatieve op zijn minst gebagatelliseerd. Alleen de abortusparagraaf kan nog voor wat discussie zorgen, maar voor de rest wordt het een grote lofzang op de partij en zijn kandidaat die op donderdagavond 3 augustus in de laatste grote rede zijn toon wil zetten voor de rest van de verkiezingscampagne. Het is de bedoeling dat Gore nauwelijks wordt genoemd; de nadruk ligt om de beloften van de Republikeinen, die van het milde soort conservatisme.

Behalve CNN laten de grote televisiemaatschappijen de conventie grotendeels voor wat die is: het publiek heeft geen belangstelling. Alleen Powell, McCain en Bush krijgen aandacht. Pas als de vele protestgroepen slaags raken met de politie wordt het voor de tv interessant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden