Republikeinen stapelen veel ellende op Clintons hoofd

WASHINGTON - Hillary Clinton is het brein achter pogingen van het Witte Huis om informatie inzake Whitewater achter te houden. Dat is de conclusie van het rapport dat de Whitewater-commissie van de Senaat vandaag bekend maakt, maar dat al in de pers is uitgelekt.

Volgens het 700 pagina's tellende rapport van de Republikeinse meerderheid die onder voorzitterschap staat van de Republikeinse Senator Alfonse d'Amato uit New York heeft Hillary Clinton functionarissen in het Witte Huis opdracht gegeven om na de zelfmoord van Vince Foster in 1993 documenten en dossiers die betrekking hadden op Whitewater uit zijn bureaulade te verwijderen en achter te houden. Foster was een advokaat in het Witte Huis en een persoonlijke vriend van de Clintons.

Functionarissen van het Witte Huis en andere vrienden van de Clintons hebben vervolgens bij hun getuigenis onder ede voor de Senaatscommissie geheugenverlies geveinsd. Daarom beveelt de commissie de speciale Whitewater-aanklager aan om deze leugenaars wegens meineed strafrechtelijk te vervolgen.

Minderheid

De Democratische minderheid komt met een tegengestelde conclusie. Er is geen enkel bewijs dat er onregelmatigheden zijn gepleegd in het Witte Huis. De Republikeinse meerderheid begeeft zich om politieke redenen op het gebied van speculatie en verdachtmaking. Het Witte Huis noemt het bovendien schandalig dat de Republikeinen een dergelijk rapport voortijdig aan de pers laten uitlekken om een maximum aan publiciteit te verzekeren. Senator d'Amato is volgens het Witte Huis een politieke lafaard. Hij beschuldigt Hillary Clinton van alles wat lelijk is, maar heeft niet de moed gehad om haar persoonlijk voor de commissie uit te nodigen en direct vragen te stellen.

Het probleem met zowel het minderheids- als het meerderheidsrapport is dat zij nauwelijks het resultaat zijn van objectieve juridische arbeid om de waarheid aan het licht te brengen. Alfonse d'Amato is niet alleen voorzitter van de Whitewater-commissie, maar ook voorzitter van de verkiezingscampagne van Bob Dole. Hij is bovendien een uiterst controversiële figuur, die zelf herhaaldelijk is beschuldigd van onethisch gedrag. De senator is ook voorzitter van de senaatscommissie, die toezicht houdt op banken en de beurs. Hij kwam de vorige week in het nieuws omdat hij volgens de beschuldigingen in een dag op onregelmatige wijze op de beurs 37 000 dollar had verdiend aan een transactie. Aan de andere kant van het politieke spectrum is Senator Chris Dodd zowel lid van de Whitewater-commissie als voorzitter van de herverkiezingscampagne van president Clinton.

Aanklager

De volgende stap in het Whitewater-drama is in handen van de speciale aanklager Kenneth Starr. Hij zal moeten beslissen of hij op de aanbevelingen van de commissie in zal gaan en naaste vrienden van de president in staat van beschuldiging zal stellen wegens meineed, en wie weet Hillary Clinton wegens obstruction of justice, het belemmeren van gerechtelijk onderzoek. Zo'n beslissing zou politiek explosief en voor de Clintons zeer schadelijk kunnen zijn.

De Republikeinen gaan een tweede front openen tegen de president inzake de FBI dossiers die een functionaris in het Witte Huis heeft verzameld van belangrijke Republikeinse politici. Het gaat om ongeveer 400 Republikeinen die een meer of minder prominente rol hebben gespeeld in de regeringen-Bush en -Reagan. Woensdag gaat het Huis van Afgevaardigden hoorzittingen houden, en de senaat zal spoedig volgen. De vraag waar het om gaat is: is er sprake van een bureaucratische stommiteit van een lage functionaris in het Witte Huis, zoals de president zegt, en waarvoor hij zijn excuses heeft aangeboden, of gaat het om een beslissing die op hoger niveau is genomen en die tot doel had volgens het beruchte recept van Richard Nixon een lijst van politieke vijanden aan te leggen. Nixon probeerde met gebruikmaking van die vertrouwelijke informatie tijdens de Watergate zaak meer dan 20 jaar geleden de geloofwaardigheid van 'vijandige' politici en critische journalisten te ondermijnen. Dat het Witte Huis in strijd met de spelregels heeft gehandeld staat als een paal boven water. De president en zijn staf mogen een dergelijke verzoek niet tot de FBI richten, en de FBI mag dat soort informatie niet verschaffen. Dat de lijst namen uit voorgaande regeringen bevat wijst eerder op een bureaucratische fout dan op politieke spionage. Maar ook hier geldt het criterium dat de waarheid van ondergeschikt belang is en de Republikeinen hun meerderheid in het congres gebruiken om de president veel schade toe te brengen.

Voor de president kan de ellende niet op. In Little Rock is vandaag een proces begonnen tegen twee bankiers, die ervan beschuldigd worden in 1990 tijdens de herverkiezingscampagne van gouverneur Bill Clinton op onregelmatige wijze financiële bijdragen aan de campagne te hebben georganiseerd. Ook in dit proces zal Bill Clinton als getuige worden opgeroepen. Al deze zaken gecombineerd lijken op de publieke opinie een negatief effect te hebben. Want de laatste peilingen wijzen uit dat de voorsprong van 20 procent, die Clinton de afgelopen tijd had, terugloopt. Volgens een recente peiling van CNN zelfs tot een procent of zes, anderen geloven niet dat de teruggang zo dramatisch is. Het is niet te voorspellen of Clinton door de aanvalsgolven van de Republikeinen blijvend beschadigd wordt, of dat het een storm is die gedurende de verkiezingscampagne, die pas in september serieus begint, zal overwaaien

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden