Republikeinen hinderen Obama

amsterdam – De Amerikaanse president Barack Obama kan een snelle ratificatie van een nieuw kernwapenverdrag met Rusland wel vergeten. Daarover was vandaag een vergadering gepland in de Senaat, maar die is op verzoek van de Republikeinen minstens een maand uitgesteld vanwege „een te volle agenda”, aldus Obama’s woordvoerder Robert Gibbs.

Lukt de Republikeinen dat nogmaals en wordt de ratificatie uitgesteld tot 2011, dan loopt die maanden vertraging op. Op het geplande overleg zouden tevens voorstellen over de afschaffing van belastingvoordelen worden besproken.

Omdat de Republikeinen bij de Congresverkiezingen begin deze maand een meerderheid behaalden in de Senaat, kunnen ze vanaf januari in de nieuwe samenstelling makkelijker wetsvoorstellen van de Democraten tegenhouden. Bovendien zullen de Republikeinen dan nieuwe hoorzittingen eisen, zodat nieuw gekozen senatoren zich goed kunnen informeren.

In april tekenden Obama en de Russische president Medvedev het nieuwe Start-verdrag over de vermindering van strategische kernbewapening. De VS en Rusland hebben nu elk zo’n 2200 kernkoppen. Het verdrag brengt dat terug naar 1550. Ook staan in het verdrag inspectieprocedures om te controleren of beide partijen de bepalingen naleven.

De Republikeinen vinden dat het verdrag de Amerikaanse defensie verzwakt en dat de procedures onvoldoende garantie bieden dat Rusland zich aan de afspraken houdt. Bovendien willen ze eerst een toezegging dat de Amerikaanse kernwapens worden gemoderniseerd, voordat ze akkoord gaan met ratificatie.

Vicepresident Joe Biden waarschuwde dinsdag dat het niet ratificeren van het verdrag de nationale veiligheid in gevaar brengt. Zonder ratificatie kunnen de Amerikanen geen inspecties uitvoeren om te achterhalen hoeveel kernwapens Rusland precies heeft, of welke nucleaire activiteiten de Russen uitvoeren. Bovendien schaadt het de betrekkingen met Rusland en de wereldwijde nucleaire ontwapening, zei Biden.

Ook de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, heeft het verdrag nog niet geratificeerd. Die wil het derde Start-verdrag alleen goedkeuren als zeker is dat het Amerikaanse Congres dat ook doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden