Republikeinen dwalen door belastingdoolhof der Oranjes

Over het fortuin van de koninklijke familie is officieel Nederland nog zwijgzamer dan over de macht en invloed van de koningin. Het Nieuw Republikeins Genootschap probeert die stilte te doorbreken door een belastingaanslag van ruim 2 miljoen gulden af te geven bij paleis Noordeinde. Drie marechaussees stonden gisteren klaar om de blauwe enveloppe in ontvangst te nemen.

Of de koningin deze aanslag onder ogen krijgt, is de vraag. Maar thesauriër-generaal J. Baars, de bewaarder van Beatrix' vermeende schatten, zal er een blik op hebben geworpen -geamuseerd waarschijnlijk. Alleen hij weet wat er financieel omgaat. De republikeinen kunnen er alleen maar een slag naar slaan.

Het enige dat bekend is, zijn de uitkeringen van de staat aan de koningin en prins Claus, de vermoedelijke troonopvolger Willem-Alexander, de oude koningin Juliana en haar man Bernhard. Samen incasseren zij 14 miljoen gulden. Daarvan is 3,4 miljoen gulden vrij te besteden. De rest is bedoeld voor allerlei privé-uitgaven die met hun koninklijke status te maken hebben. Maar over paleizen, auto's, koetsen en de honderden personeelsleden hoeven ze zich niet te bekommeren, die betaalt de staat nog eens apart. Bij elkaar kost het koningshuis naar grove schatting ruim 100 miljoen gulden per jaar, maar niemand wil dat bevestigen.

De republikeinen vallen vooral over de vrijstelling van belasting over het persoonlijke deel van de staatsuitkering. Daardoor loopt de staat dik 2 miljoen gulden mis, het bedrag van de symbolische aanslag door het genootschap.

Nog erger vinden ze het dat de koningin en Willem-Alexander vrijgesteld zijn van erfrecht. Als prinses Juliana, die waarschijnlijk het leeuwedeel van het Oranje-vermogen op haar naam heeft staan, komt te overlijden; dan zal haar oudste dochter geen successierecht hoeven te betalen. ,,We kunnen aannemen dat om fiscale redenen zoveel mogelijk door Beatrix en Willem-Alexander zal worden geërfd'', stelt het genootschap op zijn website:

www.republiek.myweb.nl.

Wel zouden de leden van het koninklijk huis vermogensbelasting moeten betalen, behalve over het vermogen dat 'dienstbaar is aan de uitoefening van hun functie'. Dat zijn bijvoorbeeld juwelen (ondergebracht in de stichting Regalia) en de Gouden Koets (in de stichting Kroongoederen). Wat het vermogen is waarover ze wel belasting betalen, is geheim.

Er zijn waarschijnlijk maar twee mensen echt op de hoogte zijn: de thesauriër-generaal, die de belastingbiljetten van alle leden van het koninklijk huis ondertekent, en de minister van financiën, die de biljetten hoogstpersoonlijk behandelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden