Republikeinen dachten homo's te slim af te zijn

De Republikeinse gouverneur van Oklahoma, Mary Fallin. Beeld epa

Het leek een slim plan: leg bij wet vast dat alleen geestelijken nog huwelijken mogen sluiten. Zo maak je het homo's niet onmogelijk om te trouwen, maar wel erg lastig.

Een wet met die strekking werd eerder deze maand met grote meerderheid werd aangenomen door Republikeinse afgevaardigden in het Amerikaanse Oklahoma. Zij maken in de conservatieve staat - onderdeel van de biblebelt - de dienst uit. Ook de Senaat, die de wet nog moet goedkeuren, is overwegend Republikeins.

Hun regeling is weliswaar geen verbod op homohuwelijken, hij werpt wel een forse drempel op. De meeste kerkgenootschappen zegenen geen homokoppels in, en dus is de kans groot dat homo's met trouwplannen lange tijd moeten zoeken voordat ze een bereidwillige geestelijke hebben gevonden.

Met de wet geven de Republikeinen een creatief antwoord op recente besluiten van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Die besluiten maken het staten erg moeilijk om het homohuwelijk nog langer te verbieden. Republikeinen gruwen daarvan: in hun conservatieve staat is het homohuwelijk nog steeds taboe, en dat willen ze graag zo houden.

'Ongewenst neveneffect: polygamie'
Maar of de wet ook het gewenste effect zal hebben is de vraag. Secularistische organisaties waarschuwden vorige week al dat hij wel eens heel anders uit kan pakken dan hij bedoeld is. Want stel dat marginale voorgangers die polygamie prediken ineens huwelijken mogen sluiten. Wordt polygamie dan een erkende huwelijksvorm?

Volgens de wet moeten geestelijken eerst een soort vergunning halen voordat ze huwelijken mogen sluiten, maar critici zijn er niet gerust op. En, zo vroegen de secularisten zich af, tast zo'n overstap naar religieuze huwelijken de scheiding van kerk en staat niet aan?

Iedereen kan dominee worden
Pijnlijker voor de Republikeinen is dat homo-organisaties een maas in de wet hebben gevonden. Iedereen mag geestelijke worden, ontdekten zij. Geloof in een hogere macht heb je daar niet voor nodig. Het enige dat iemand hoeft te doen is wat formulieren invullen en wachten tot de staat zijn of haar aanvraag heeft verwerkt. Homo's mogen van dat proces niet worden uitgesloten, want dat is discriminatie.

De eerste niet-religieuze geestelijken hebben zich al ingeschreven, meldt Reuters. Het persbureau sprak onder meer een vrouw die zo verbolgen was over de wetgeving dat ze direct besloot om zich als geestelijke in te schrijven.

De staat is nogal vaag over welke formulieren je precies moet invullen, vertelt ze. Maar ze is er klaar voor: als de bureaucratie meewerkt, is ze binnenkort als onafhankelijk geestelijke beschikbaar voor huwelijksceremonies. Een makelaar die ook voorstander is van het homohuwelijk, heeft zijn erkenning al binnen. "Als de Senaat deze wet aanneemt", vertelt hij, "dan ga ik het rondbazuinen: ik sluit homohuwelijken".

Het staatscapitool van Oklahoma. Beeld Wikimedia
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden