Republikeinen behouden meerderheid in Senaat

De Republikeinen behouden hun meerderheid in de Amerikaanse Senaat. Ze eindigden op zeker vijftig zetels en hopen op meer. Zo dreigt de Democratische minderheidsleider in de Senaat, Tom Daschle, zijn zetel voor de staat South Dakota kwijt te raken.

Novum

In North en South Carolina en Georgia veroverden Republikeinen senaatszetels die tot nog toe door Democraten werden bezet. Daarmee verzekerden zij zich van vijftig zetels, genoeg om de nieuwe Senaat naar hun hand te zetten. Bij winst van president George Bush in de presidentsverkiezingen kan vice-president Dick Cheney bij staken van de stemmen in de Senaat de doorslag geven. Als John Kerry wint, moet hij zijn senaatszetel opgeven en zijn de Republikeinen met 50-49 stemmen ook de baas.

Bij de verkiezingen van dinsdag stonden 34 van de honderd senaatszetels op het spel, waarvan er nu negentien door Republikeinen worden bezet en vijftien door Democraten. In de huidige Senaat bezetten de Republikeinen 51 zetels. De Democraten hebben er 48 en kunnen vaak rekenen op de steun van de partijloze Jim Jeffords.

De Democraat Barack Obama wordt de enige zwarte Amerikaanse senator. Obama (43) won in Illinois met gemak de strijd om de opvolging van de Republikein Peter Fitzgerald. De conservatieve standpunten van zijn tegenstander Alan Keyes ten aanzien van abortus en homoseksualiteit gingen zelfs sommige leden van diens eigen partij te ver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden