Republikein moet mooiste bureau afstaan aan Democraat

In de campagne voor de Amerikaanse congresverkiezingen pepte president Bush een Republikeins gehoor op met de uitroep dat de Democratische leidster Nancy Pelosi zich al zo zeker voelde dat ze „nu al de maat neemt voor de gordijnen” van haar nieuwe kantoor.

De kiezers zouden Pelosi straffen voor haar vermeende overmoedigheid en zijn partij de meerderheid laten behouden, riep Bush steeds. Maar hij had het mis. Pelosi en haar partij wonnen inderdaad.

Op zijn eerste persconferentie na de nederlaag zei Bush grappend dat hij Pelosi de namen van „Republikeinse binnenhuisarchitecten” zou sturen om te helpen bij de keuze van de gordijnen. Zijn poging gevat te zijn, viel bij sommigen verkeerd. Seksistisch, vond de één. Had iemand bij de mannen ooit over de gordijnen gegrapt? Binnenhuisarchitecten vonden Bush weer neerbuigend over hun beroep.

Feit is dat er dezer dagen een wervelwind door de Congresgebouwen raast. In beide partijen zijn er interne verkiezingen gaande voor het fractievoorzitterschap en voor de ’whip’, de persoon die zorgt dat de leden bij stemmingen zijn.

De Republikeinen in de Senaat kozen zoals verwacht gisteren Mitch McConnell tot hun nieuwe leider, en, verrassend, Trent Lott uit Mississippi als hun ’whip’. Vier jaar geleden moest Lott het fractieleiderschap nog opgeven, omdat hij opmerkingen had gemaakt over de rassenverhoudingen, die als ongevoelig werden ervaren.

Tegelijkertijd is er een strijd tussen de Congresleden gaande over wie welke kantoren en bureaus krijgt. En inderdaad, daarbij heeft iedereen het recht en een klein budget om zijn kantoor opnieuw in te richten. Ze mogen kiezen uit een interne catalogus, die niet rept over gordijnen.

Omdat een andere partij in Huis én Senaat de meerderheid heeft gewonnen, moeten ook de zittende Congresleden verhuizen. Iedereen wil het liefst een kantoor dat uitkijkt op de koepel van het Capitool (het gebouw waarin Senaat en Huis zitten). Dan heb je een mooi uitzicht en zit je dicht bij de in- en uitgang, en alle belangrijke vergaderzalen.

De verdeling in het Huis geschiedt op basis van dienstjaren, niet op basis van partij. Clay Shaw, Republikein uit Florida, had op grond van zijn 26 jaren in het Huis een van de mooiste kantoren. Maar op 7 november verloor hij zijn zetel.

De eerste keus is aan Congresleden die zestien jaar of langer in het Huis zitten. Zodra zij gekozen hebben, komt een jongere categorie aan bod. Dat proces is morgen afgerond. Dan mogen de nieuwkomers de resterende kantoren verdelen. In de praktijk zitten die vaak op de hoogste verdieping van het (aparte) Cannon-gebouw, ook wel ’Siberië’ genoemd. Bezoekers weten ons daar niet te vinden, is de klassieke klacht van nieuwkomers.

Senator Ted Stevens uit Alaska verliest zijn luxe suite met zicht op het Washington Monument, waarop hij recht had als langstzittende Republikein. Die gaat nu naar Robert Byrd van West Virginia, de oudste Democraat. Andere suites hangen samen met posities en dienstjaren. De voorzitters van de senaatscommissie hebben eigen kantoren.

Senatoren vechten ook om het beperkte aantal ’achterkamers’, geheime ruimtes waar ze zich kunnen terugtrekken of onofficiële gesprekken kunnen voeren. Het lot beslist, ook per categorie dienstjaren, welke senator welk bureau op de senaatsvloer krijgt. Rick Santorum had het ’snoepbureau’, bij de deur. Hij was namelijk, op grond van traditie, verplicht een pot met chocolaatjes op zijn bureau te houden, waar elke binnenkomende senator uit kan pakken. Maar de senator uit Pennsylvania verloor zijn zetel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden