Republikein DeLay trekt zich terug uit politiek

(Novum/AP) - De voormalige leider van de Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Tom DeLay, trekt zich terug uit de landelijke politiek. Dat zal de Texaan volgens partijfunctionarissen dinsdag bekendmaken.

DeLay moest het leiderschap vorig najaar afstaan nadat hij in Texas was aangeklaagd op verdenking van witwassen van campagnegelden bij de verkiezingen van 2002. Daarnaast loopt een federaal onderzoek naar zijn banden met de inmiddels veroordeelde lobbyist Jack Abramoff. Daarin heeft een voormalige medewerker van DeLay vorige week een gedeeltelijke bekentenis afgelegd en beloofd mee te werken aan het onderzoek naar omkoping van overheidsfunctionarissen.

DeLay zegt in beide zaken niets misdaan te hebben. Tot voor kort bezwoer hij ervoor te zullen vechten om zijn zetel in het Congres bij de verkiezingen in november te behouden, maar daar ziet hij nu dus van af. In een interview met een krant in Texas zegt DeLay dat hij zijn beslissing deels heeft genomen op basis van peilingen in maart waarin hij maar een minieme voorsprong had op zijn Democratische tegenstander. "Ik denk dat ik zou kunnen winnen, maar het is toch iets te riskant", aldus DeLay in The Galveston County Daily News.

Het is een teken aan de wand dat DeLay twijfelt aan het behoud van een zetel die sinds jaar en dag door Republikeinen wordt bezet. Na tientallen jaren in het Congres in de meerderheid te zijn geweest zien de Republikeinse strategen dat de Democraten sterk in opkomst zijn, in een tijd waarin de populariteit van hun president George Bush achteruit holt.

Tom DeLay staat bekend als een politieke straatvechter met een conservatieve agenda. Zijn kenmerkende agressiviteit leidde ook zijn val in. In Texas was hij de drijvende kracht achter een herindeling van kiesdistricten, die ertoe moest leiden dat de Republikeinen meer zetels in handen kregen, waardoor zij in 2004 hun greep op het Huis van Afgevaardigden in Washington konden verstevigen. Die opzet slaagde, maar DeLay raakte vervolgens verwikkeld in een onderzoek naar illegale financiering van de verkiezingscampagnes in Texas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden