Republikein DeLay trekt zich terug uit politiek

(Novum/AP) - De voormalige leider van de Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Tom DeLay, trekt zich terug uit de landelijke politiek. Dat heeft de Texaan dinsdag bekendgemaakt.

DeLay zei in een verklaring dat het Texaanse electoraat een verkiezingscampagne verdient die gaat over zaken van nationaal belang, en die niet verzandt in een referendum over zijn persoon. Hij zei niet te kunnen toestaan dat de Democraten zijn congreszetel bij de komende verkiezingen, in november, in handen krijgen door hem zwart te maken.

DeLay moest het leiderschap vorig najaar afstaan nadat hij in Texas was aangeklaagd op verdenking van het witwassen van campagnegelden bij de verkiezingen van 2002. Daarnaast loopt een federaal onderzoek naar zijn banden met de inmiddels veroordeelde lobbyist Jack Abramoff. Daarin heeft een voormalige medewerker van DeLay vorige week een gedeeltelijke bekentenis afgelegd en beloofd mee te werken aan het onderzoek naar omkoping van overheidsfunctionarissen.

DeLay zegt in beide zaken niets misdaan te hebben. Tot voor kort bezwoer hij ervoor te zullen vechten om zijn zetel in het Congres bij de verkiezingen te behouden, maar daar ziet hij nu dus van af. In een interview met een krant in Texas zegt DeLay dat hij zijn beslissing deels heeft genomen op basis van peilingen in maart waarin hij maar een minieme voorsprong had op zijn Democratische tegenstander. "Ik denk dat ik zou kunnen winnen, maar het is toch iets te riskant", aldus DeLay in The Galveston County Daily News.

Het is een teken aan de wand dat DeLay twijfelt aan het behoud van een zetel die sinds jaar en dag door Republikeinen wordt bezet. Na tientallen jaren in het Congres in de meerderheid te zijn geweest zien de Republikeinse strategen dat de Democraten sterk in opkomst zijn, in een tijd waarin de populariteit van hun president George Bush achteruit holt.

Tom DeLay staat bekend als een politieke straatvechter met een conservatieve agenda. Zijn kenmerkende agressiviteit leidde ook zijn val in. In Texas was hij de drijvende kracht achter een herindeling van kiesdistricten, die ertoe moest leiden dat de Republikeinen meer zetels in handen kregen, waardoor zij in 2004 hun greep op het Huis van Afgevaardigden in Washington konden verstevigen. Die opzet slaagde, maar DeLay raakte vervolgens verwikkeld in een onderzoek naar illegale financiering van de verkiezingscampagnes in Texas.

Bush zei dinsdag dat de Republikeinse partij niet onder het vertrek van DeLay zal lijden. "Naar mijn inschatting is ons succes nog niet ten einde omdat wij de partij met de ideeën zijn", aldus Bush. Bush heeft zijn 58-jarige mede-Texaan volgens Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan bedankt voor zijn inzet en hem het beste gewenst.

De Democraten zien in het vertrek van DeLay meer dan het einde van één carrière in het Congres. Volgens hen is het slechts een nieuw bewijs van de wanorde die bij de Republikeinen heerst. Bill Burton, een woordvoerder van de campagnecommissie van de Democraten in het Congres, noemde de Republikeinen een partij zonder ideeën en zonder kracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden