Republikein Boehner gaat 'incompetente' Obama voor het gerecht slepen

Als het aan voorzitter Boehner ligt, wordt president Obama aangeklaagd vanwege zijn 'incompetente en arrogante gedrag'. Beeld epa
Als het aan voorzitter Boehner ligt, wordt president Obama aangeklaagd vanwege zijn 'incompetente en arrogante gedrag'.Beeld epa

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wil president Barack Obama aanklagen. Die misbruikt zijn machten en passeert het parlement, laat Boehner weten in een brief aan Amerikaanse wetgevers.

Redactie

Obama zou arrogant zijn en incompetent. Maar op basis van welke aanklachten Boehner de president voor het gerecht sleept, houdt hij nog even voor zich. "In de grondwet staat dat de president de wet strikt moet naleven. Naar mijn gevoel doet onze president dat niet", hield hij zich gisteren op de vlakte tegenover journalisten. "En als dit soort conflicten worden waargenomen, is het onze verantwoordelijkheid om er iets aan te doen."

Een opmerkelijke uitvlucht, noemen de Democraten de actie van Boehner. Volgens perschef Josh Earnest van het Witte Huis grijpen de Republikeinen alles aan om harder oppositie te voeren. "Ze gebruiken zelfs middelen waarvan ik niet eens wist dat je ze kón gebruiken", aldus Earnest. Hij verwacht niet dat de Amerikaanse bevolking akkoord gaat met de plannen van Boehner. "De belastingbetaler draait namelijk op voor de kosten van het proces. Daar zitten de Amerikanen niet op te wachten."

Het is bepaald niet de eerste keer dat de Republikeinen hun president proberen te dwarsbomen. Boehners collega Ted Cruz staat bekend als de man die er in oktober voor zorgde dat de Amerikaanse overheid op slot ging. Toen politici in allerijl op zoek moesten naar een oplossing om het schuldenplafond te verhogen, ageerde Cruz tegen de Obamacare. En wel 21 uur lang. Zonder plas- of adempauze. "Obamacare vernietigt banen, verhoogt de ziektekosten en verbrijzelt de economie", beklaagde Cruz zich. Na het eind van zijn marathonspeech was de deadline verstreken en moesten alle overheidsinstellingen hun deuren sluiten. Deze zogeheten shut down hield zestien dagen stand.

Volgens Boehner heeft zijn 'dwarsbomen' niet als doel om de president af te zetten. Het gaat hem om principes. Obama moet de wet naleven. Het volk koos niet voor een monarchie, benadrukt hij.

Maar bij het aanklagen van de president zal Boehner wel stuiten op wettelijke belemmeringen. De eisers, het Huis van Afgevaardigden in dit geval, moeten bewijzen dat ze persoonlijk leed hebben ervaren onder het bewind van Obama. Bovendien zijn rechtbanken in de VS over het algemeen terughoudend om uitspraken te doen in conflicten tussen parlement en regering, schrijft de New York Times: het parlement heeft genoeg eigen wapens om zo'n strijd aan te gaan.

Ted Cruz en zijn marathonspeech

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden