'Republika Makedonija' moet vrede dichterbij brengen

Tien jaar al leeft de republiek met een tijdelijke naam. Het land ten zuiden van Servië, ten noorden van Griekenland, ten westen van Albanië en ten oosten van Bulgarije heet officieel nog steeds Former Yugoslav Republic of Macedonia (Fyrom). Het is de hoogste tijd, aldus de International Crisis Group, een invloedrijke internationale denktank, om te komen tot een oplossing: de stabiliteit en de vrede in de regio zijn er zeer bij gebaat, zo schrijft ICG in een deze week verschenen rapport.

Nicole Lucas

Na de gevechten eerder dit jaar is het weer rustig geworden in wat we toch maar 'Macedonië' noemen, maar het is een gespannen rust. De Albanese minderheid is weliswaar redelijk tevreden over de verbetering van haar positie die haar in het Akkoord van Ohrid is beloofd. Maar de Slavische meerderheid is zeer verbitterd. We zijn tot vergaande concessies gedwongen door de buitenwereld, is het gevoel, maar niemand die kan verzekeren dat op deze manier onze staat is gered.

Heel wat Slavische Macedoniërs vermoeden dat de internationale gemeenschap zich al heeft neergelegd bij een op- en uiteindelijke verdeling van Macedonië: een Albanees deel met al dan niet nauwe banden met Kosovo en Albanië, en het resterende deel waarop zowel Bulgarije, als Servië als Griekenland een begerig oog zouden hebben.

Die verdenking zien zij bevestigd in het gegeven dat het land nog altijd moet vechten voor zijn naam. ,,De voorlopige naam Fyrom is niet alleen een vernedering, maar impliceert een voorlopige aanvaarding van de staat, alsof de huidige vorm slechts een voorloper is van de definitieve status waarover later wordt beslist'', aldus het rapport.

De naam Fyrom dankt Skopje aan de Grieken, die zich in 1992, toen de EU moest beslissen over de erkenning van de voormalige Joegoslavische deelrepublieken, fel verzetten tegen de betiteling 'Republiek Macedonië'. Athene vreesde territoriale aanspraken en bleef jaren hardnekkig refereren aan de 'Republiek van Skopje'. En hoewel de relaties tussen beide landen nu goed zijn, blijft de naam een gevoelig punt.

Vooruitgang is er in zoverre dat de Grieken niet meer mordicus tegen elk gebruik van 'Macedonië' zijn. Die naam mag als die gecombineerd wordt met een ander woord: 'Boven' bijvoorbeeld of 'Nieuw'. 'Slavo-Macedonië' zou wat hen betreft ook nog kunnen, maar die suggestie werd al in een eerder stadium afgeschoten door Tirana, dat daarin een ontkenning zag van de niet-Slaven in het land: Albanezen.

De ICG maakt op slimme wijze gebruik van deze Griekse toenadering in haar eigen voorstel om het conflict over de naam op te lossen. Geef Griekenland het recht de noorderbuur aan te duiden zoals het land wil -als 'Boven-Macedonië' bijvoorbeeld. Laat Skopje en Athene een bilateraal verdrag sluiten waarin de eerste duidelijk maakt de naam Macedonië niet te zullen gebruiken ten nadele van Griekenland. En noem Fyrom verder voortaan Republika Makedonija. ,,Het belangrijkste voordeel van dit pakket maatregelen is dat het het Macedonische gevoel van veiligheid zal bevorderen'', aldus de ICG. Daarmee zal het de Slavische meerderheid een stuk makkelijker vallen concessies te doen de Albanese minderheid, aldus het rapport. Dat overigens in het midden laat hoe enthousiast die zal zijn over deze overduidelijk Macedonische naam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden