Repressie in Ivoorkust

AMSTERDAM - De regering in Ivoorkust gebruikt de strijd tegen de opstandige soldaten om kritische geluiden in de kiem te smoren. Onafhankelijke radiozenders zijn uit de lucht gehaald. Ook vier kranten mogen niet meer verschijnen.

,,Het is heel gewoon dat een land in oorlog de informatie beheerst om de chaos onder de bevolking niet te vergroten'' verklaarde de baas van het Nationale Audiovisuele Comité. Staatsmedia scheppen een sfeer waarin vooral buitenlanders beschuldigd worden.

Buurland Burkina Faso zou de opstandelingen gesteund hebben. Zaterdag hield de politie keihard huis in sloppenwijken van de havenstad Abidjan waar veel West-Afrikaanse immigranten wonen. Honderden woninkjes gingen in vlammen op.

Dat media hierover wilden rapporteren viel verkeerd bij de overheid. Vragen over de dood van voormalig coupleider Guei, die donderdag werd neergeschoten, werden evenmin op prijs gesteld. Sinds het weekend worden binnenlandse en buitenlandse journalisten bedreigd en mishandeld.

De militante jeugdgroep Cojep, die loyaal is aan de FPI, de partij van president Gbagbo, krijgt op staatstv alle ruimte om 'verraders en buitenlandse aanvallers' van de huidige chaos te beschuldigen. Zij vernielden gisteren het Burkinese consulaat in Abidjan en winkeltjes van immigranten.

Het Internationale Rode Kruis klaagt dat duizenden ontheemden sinds de politieactie van zaterdag zonder onderdak en sanitair leven. Het regionale topoverleg dat voor gisteren was aangekondigd is tot nader order uitgesteld. Van de 200 Nederlanders in Ivoorkust wonen er 18 bij Bouaké. Zij wachten op evacuatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden