reportage / Werken is bij Mozabieten een vorm van bidden

De Mozabieten, een islamitisch volk in Algerije, houden van hard werken en soberheid. Die instelling heeft hen rijk gemaakt.

Gerbert van der AaGhardaia en Algerije

Ghardaia, een stad in het midden van Algerije, ligt in een diepe kloof in de woestijn. Op open plekken tussen het groen zijn huizen gebouwd, die verschillende tinten beige hebben. Op het hoogste punt in de vallei staat de moskee.

De Mozabieten, zoals de autochtone inwoners van Ghardaia heten, zijn beroemd om hun ondernemerschap. „Werken is een vorm van bidden”, zegt Youcef Siousiou (68), een magere man in een bruine djellaba met daaronder Adidas sportschoenen. Siousiou, die gepensioneerd is, werkte bijna zijn hele leven in de hoofdstad Algiers in de kruidenierszaak van zijn familie. Overal in Algerije hebben Mozabieten bloeiende bedrijven. „Ondernemen is ons handelsmerk”, zegt Siousiou.

Naast hard werken is ook soberheid een deugd, vinden de Mozabieten. De meesten zijn behoorlijk rijk, maar dat laten ze niet zien. In een luxe Mercedes zie je ze niet. Huizen zijn eenvoudig ingericht, zonder dure plasmatelevisies of met marmer betegelde badkamers. Zelfs hun graven zijn sober: alleen een hoop roodbruine aarde met daarboven op een paar potscherven.

Cijfers die de prominente economische positie van de Mozabieten bevestigen zijn er niet. In het belang van de nationale eenheid maakt de regering geen onderscheid tussen etnische en religieuze groepen. Duidelijk is wel dat hun ondernemerschap wortelt in een lange traditie. In de hoofdstad Algiers is Mozabiet synoniem voor kruidenier.

Eeuwenlang werden de Mozabieten vervolgd. Van oorsprong zijn ze een afsplitsing van de kharidjieten, een ketterse islamitische stroming die in 657 op het Arabisch schiereiland ontstond. Generaties lang waren ze op de vlucht. Sommigen vestigden zich in Oman en Tunesië, de grootste groep trok diep de Sahara in. Naar de Mzab, de streek waaraan de Mozabieten hun naam ontlenen. Solidariteit en hard werken waren noodzakelijk om in de woestijn te kunnen overleven.

Door hun onderlinge verbondenheid kunnen Mozabieten elkaar overal te wereld blindelings vertrouwen. Dat komt hun zakelijk succes ten goede. De ene Mozabiet geeft de andere Mozabiet zonder probleem grote geldbedragen in bewaring, ook als hij diegene slechts oppervlakkig kent. Banken hebben ze daarom niet nodig. Trouwen gebeurt zelden buiten de eigen groep.

De Mozabieten behoren tot een van de meest fundamentalistische groepen binnen de islam. „Dansen, zingen, roken en alcohol zijn bij ons verboden”, zegt Abdelmajid Bousba, mede-eigenaar van een groothandel in olie en autobanden. Vrouwen gaan gehuld in een wit gewaad dat slechts één oog onbedekt laat. Ze zien eruit als spoken. Zelfs hun blote handen mogen ze niet aan vreemden tonen.

Met uitzondering van de hoofdstad is geen enkele stad in Algerije zo goed bevoorraad als Ghardaia. Hier kunnen Algerijnen bijna alles kopen waar ze elders in het land vergeefs naar zullen zoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden