Reportage / Opknapbeurt gebied maakt buren onzeker

Een verloederde buurt in Maastricht ombouwen tot een prestigieus stadsdeel met woningen, kantoren en recreatie. Dat is het MasterHplan Belvedere. Maar de ondernemers van het bedrijHventerrein zijn onzeker.

door Stijn Jaspers

MAASTRICHT - ,,Waar ik nu zit, zal over tien jaar een weg lopen'', vertelt Jo Jacob vanachter zijn bureau. De Suzuki-dealer zit vlak voor zijn pensioen en wil het bedrijf aan zijn zoon overdragen: ,,Ik vind het moeilijk deze beslissing nu te nemen, omdat ik niet weet of mijn zaak hier wel blijft'', zegt hij bezorgd.

Jacob heeft kritiek op de manier waarop de gemeente omgaat met de 150 ondernemers op bedrijventerrein Bosscherveld. ,,Bedrijven kunnen niets meer plannen of zich ontplooien. Ook zal niemand je bedrijf nu willen overnemen.'' De onzekerheid over de precieze inrichting van het terrein is hier volgens Jacob de oorzaak van.

Het bedrijventerrein Bosscherveld is het oudste industrieterrein van Maastricht. Er werken zo'n 4000 mensen in 150 bedrijven. De ondernemingen variëren van eenmansbedrijven tot industrieën met honderden werknemers. Na de herstructurering zal er van het gebied nog maar maximaal 15 van de 137 hectare overblijven. In het gebied zullen wegen, woningen en kantoren worden gebouwd.

,,Wie moet waarheen? Wanneer? En onder welke voorwaarden?'' Dit zijn de praktische vragen waar ondernemers mee zitten, vertelt Ruud Burlet, voorzitter van de Bedrijvenvereniging Bosscherveld. De gemeente voert volgens Burlet een 'verstikkend' beleid: ,,Laat bedrijven maar komen als ze iets willen. De plannen over de herinrichting hangen af van de ondernemers'', is het credo. Burlet spreekt van een sterfhuisconstructie: ,,Gemeente en bedrijven moeten samen tot oplossingen komen. Door het zogenaamd van ons te laten afhangen, maar wel al te beginnen met bouwen rondom Bosscherveld, worden we langzaam uitgeknepen.'' Burlet meent dat bij toekomstige onderhandelingen over eventuele uitkoop, verhuizing of onteigening de ondernemers automatisch een underdog-positie zullen hebben.

Projectleider van Belvédère, Guid Bartholomee, is het niet eens met alle kritiek. Het beleid van de gemeente om ondernemers zelf te laten komen om te onderhandelen, vindt hij juist een bijna idealistische manier van werken. ,,Het is aan de ondernemers zelf om met ons in gesprek te gaan over de toekomst van hun bedrijf. Men is gewend om een duidelijk plan gepresenteerd te krijgen en dat de gemeente wel even beslist. Zo willen wij dus juist niet werken'', aldus de projectleider.

Volgens Bartholomee moeten de ondernemers erg wennen aan deze aanpak: ,,Het tempo en de plannen liggen echt bij de bedrijven zelf. Wij zullen met de bedrijven zoeken naar passende oplossingen, zodat ieder bedrijf kan blijven functioneren.''

Het Masterplan Belvédère beslaat een oppervlakte van 280 hectare. Het totale gebied is groter dan het huidige centrum van Maastricht tussen de singels. Voor de gemeente Maastricht zal dit het laatste grote project worden, de stadsgrenzen zijn hierna bereikt.

De herinrichting van het stadsdeel is nodig, omdat Maastricht behoefte heeft aan duizenden nieuwe woningen en kantoren. Daarnaast zullen de vestingwerken en het omliggende water een centrale rol in het gebied gaan spelen. Hiermee hoopt men het aantrekkelijk te maken voor recreatie. Ook zullen er nieuwe wegen worden aangelegd, waardoor Belvédère met het centrum wordt verbonden.

Het project is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Maastricht, ING Vastgoed en de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Bouwnijverheid. Het zal 20 tot 25 jaar duren voordat Belvédère gereed is.

Het terrein achter Suzuki-Jacob is groen en heuvelachtig. Op de helling staan verlaten loodsen, waarvan de golfplaten zijn gestolen. Deze kant van het bedrijventerrein grenst direct aan België en is een ontmoetingsplek voor drugsdealers. ,,Dit gedeelte is echt verloederd'', legt Jacob uit. ,,'s Avonds moet je hier niet rondlopen. Ik vind het Belvédère-project dan ook echt een verbetering. Ik wil alleen duidelijkheid, zodat ik met een gerust hart de zaak aan mijn zoon kan overdragen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden