Repliek Zion’s haat

Het betoog van mevrouw Bennema op 11 april in Trouw (in reactie op mijn artikel Zion’s haat in Letter & Geest) behoeft correcties.

Israël stak sinds 1948 zesmaal de grenzen van buurlanden over, stelt Bennema. Waarom? In 1948 werd de jonge staat door z’n buren overvallen en met vernietiging bedreigd. Hetzelfde gebeurde in 1967. Israël greep toen preventief in. Drie voorname redenen voor de Sinaï-oorlogen in 1956 waren: penetratie in Israël van Fedajien vanuit Egypte en Jordanië met een guerrillaoorlog als gevolg; afsluiting van de Straat van Tiran voor schepen van en naar Israël en nationalisatie van het Suezkanaal met hetzelfde gevolg. De twee Libanon-oorlogen en de Gaza-oorlog werden geprovoceerd door raketbeschietingen op Israël. De agressie kwam dus primair uit Arabische hoek.

De tweede stelling van mevrouw Bennema is dat ’de Volkerenbond een delingsplan voor Palestina had opgesteld, waarbij de Joodse minderheid een groter stuk grond kreeg toegewezen’. Het delingsplan werd echter opgesteld door de Engelse regering (1937 en 1938) en de Verenigde Naties (1947), niet door de Volkerenbond. De Joden kregen het kleinste deel en accepteerden dat. De Arabieren wezen de voorstellen af.

Een derde correctie wil ik geven op de stelling dat in mei 1948 ’Joodse troepen de kersverse grenzen over trokken om meer gebied te veroveren’. In mei 1948 vielen vijf Arabische staten Israël aan.

Ook Bennema’s bewering dat Israël ’een volk van 3,5 miljoen mensen onderwerpt aan vernedering en armoede’ wens ik te weerleggen. Dat volk erkent de Joodse staat niet en wil de eliminatie van Israël. Het zet zich niet in voor de opbouw van een eigen staatsstructuur. Dat volk vernielt zo z’n eigen toekomst.

Misinformatie over Israël blijft aan de orde van de dag. In mijn boek Joden-haat en Zions-haat vecht ik niet tegen windmolens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden