Repeterende details tonen de gemaakte kust

Martin Kers legde het 'maakbare land' langs de Nederlandse kust vast. Je zou bijna vergeten dat je er ook gewoon van het mooie weer kunt genieten.

Nu is het nog even genieten aan de Noordzeekust, maar als het weer omslaat en een bezoekje aan het strand niet meer zo voor de hand ligt, is het misschien een idee om het nieuwste boek van Martin Kers eens door te bladeren. In 'De Nederlandse Kust' schetst hij de lijn van Nieuw Statenzijl, het sluizencomplex op de grens bij Duitsland, tot natuurgebied Het Zwin net vóór België.

Op die 523 kilometer lange reis toont hij, zoals Kers het uitdrukt, vooral het 'maakbare land'. De rechte lijnen van de Carel Coenraadpolder bij de Eems, het Rozema-gemaal in Termunterzijl, de zandsuppletie bij Julianadorp aan Zee, de industriële complexen van IJmuiden tot aan de werf van Scheldepoort in Vlissingen. Stoere gebouwen die haaks staan op de horizon, felrood tegen een blauwe lucht. Ze lijken met een enorme klap in het landschap gepoot. Poef!

Maar tussen de foto's van fraaie staaltjes menselijk ingrijpen heeft Kers platen gevoegd van een andere, natuurlijke kracht. Hij ving de donkere lucht bij de Schelde, storm op het strand van Goeree-Overflakkee, een golf die de Zuiderpier van Scheveningen raakt en de stuifduinen bij Oosterend op Terschelling.

Martin Kers (Rijsoord, 8 april 1944) is een Nederlandse landschapsfotograaf die zelf de voorkeur geeft aan de term buitenfotograaf. Hij volgde aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam een opleiding tot tekenaar en begon zijn loopbaan als ontwerper bij een reclamebureau in Schiedam. Later kreeg hij opdrachten voor het illustreren van boeken en tijdschriften. Hij heeft een hele serie fotoboeken op zijn naam staan die veelal de reizen illustreren die hij maakte voor commerciële opdrachtgevers.

De publicaties hebben een vast stramien. Overzicht wisselt hij af met focus op het gebouw, terwijl hij grote vlakken afzet tegen kleine fotootjes met een ritme van detailopnamen. Zijn fans zullen zeggen dat zij daardoor herkenbaar zijn, criticasters spreken van een zekere voorspelbaarheid.

In zijn laatste boek 'De Nederlandse Kust' koos hij bijvoorbeeld voor repeterende opnames van dubbele rijen golfbrekers langs de kust van het Zeeuwse Walcheren, een serie van messen (schelpen), in het gelid bij Oostvoorne en - heel aardig - de strandpalen bij Bergen aan Zee, die trouwens langs de gehele Nederlandse kust voorkomen. Deze bakens zijn net als de kilometerpaaltjes langs de snelweg en kunnen op het strand verdwaalde wandelaars naar de overgang loodsen.

De geschiedenis van die strandpalen gaat terug naar 1840 toen er, op initiatief van de waterbouwkundige Jan Blanken, langs de Hollandse kust om de kilometer een paal in het zand werd geheid. De 124 eikenhouten palen waren 4 meter hoog, hadden een doorsnede van 25 cm en na het heien stak er nog zo'n meter boven het zand uit. De paal kreeg vervolgens een nummer, startend met nummer 1 bij Huisduinen (bij Den Helder) tot 117 bij Hoek van Holland. In 1850 werden ook de Waddeneilanden van strandpalen voorzien. De eerste staat op de zandvlakte van De Hors, op het uiterste zuidpuntje van Texel, met het nummer 6. Dat is geen toeval, want de paal ligt precies in het verlengde van de eerste paal bij Kijkduin, op een afstand van 6.000 meter.

Voor elke paal werd jaarlijks in logboeken bijgehouden wat de afstand was ten opzichte van het water en de achterliggende zeeduinen. Die functie hebben de strandpalen nu nog. Voor Rijkswaterstaat zijn het belangrijke meetpunten om de ontwikkeling van de kust te monitoren. Het aantal strandpalen is flink toegenomen: ze staan nu om de 250 meter, soms zelfs twee op dezelfde hoogte.

En nu snel doorbladeren naar pagina 121 waar een gezin bloot van de zon geniet. Want dat zou je bijna vergeten: aan de kust kun je heel goed de zomer vieren.

De Nederlandse Kust, door Martin Kers. Uitg Wbooks. Prijs 34,50. ISBN 9789040004797

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden