Reorganisatie PostNL is tijdelijk stopgezet

Ook rouwkaarten en uitslagen van hielprikjes bleven liggen

PostNL stelt de grootscheepse reorganisatie waar het bedrijf middenin zit voorlopig op een laag pitje. De directie van PostNL gaf gisteravond toe dat er de eerste maanden van dit jaar veel mis is gegaan bij de nieuwe manier van post bezorgen.

In Utrecht en Noord-Brabant bleef de post soms dagenlang liggen. Daar zaten ook rouwkaarten en bijvoorbeeld post met de uitslagen van hielprikjes van pasgeborenen tussen. Zo'n 1,2 miljoen poststukken liepen een bezorgachterstand op begin dit jaar. De medwerkers van PostNL gaven nieuwe post voorrang om niet opnieuw een achterstand op te lopen. De ondernemingsraad van PostNL en grote zakelijke klanten trokken deze week aan de bel.

Met de nieuwe werkwijze wil het postbedrijf miljoenen euro's besparen. De grootste logistieke verandering is dat de 170 kantoren regionale postsorteercentra worden gesloten. In plaats daarvan komen er negen grote 'voorbereidingscentra' waar de paketten met machines voor de postbodes worden klaargemaakt, zodat de postbodes direct aan de slag kunnen. Die voorbereidingscentra hebben de oppervlakte van zo'n zes voetbalvelden.

Het sluiten van de eerste acht regionale kantoren geeft nu echter zoveel problemen dat de reorganisatie voorlopig op een laag pitje wordt gezet, kondigde de directie gisteren na het sluiten van de beurs aan. De ongeveer duizend mensen die op de nieuwe sorteercentra gaan werken krijgen meer opleiding. "We hadden wel verwacht dat er opstartproblemen zouden zijn, maar dit zijn er te veel", zegt commercieel directeur Ger Jacobs.

Naast het uitstellen van verdere veranderingen, komt PostNL met een voorlichtingscampagne. Door nieuwe soorten contracten die PostNL aanbiedt, komt de post op andere dagen dan mensen gewend zijn.

Jacobs: "De zakelijke post bezorgen we op donderdag, vrijdag en zaterdag tegen een voordeliger tarief. Veel van onze zakelijke klanten kiezen daarvoor. Mensen krijgen nu bijvoorbeeld hun omroepgids op een andere dag dan ze gewend waren. En ze krijgen op woensdag minder post. Wij krijgen daar vragen over." Ook is het nog noodzakelijker dat mensen de post in de juiste gleuf van de brievenbus stoppen. Post die ten onrechte terecht komt bij 'overige bestemmingen' blijft in het nieuwe sorteersysteem langer liggen dan voorheen.

Voor de gewone brievenbussen geldt nog steeds dat PostNL wettelijk verplicht is de post binnen 24 uur te bezorgen. PostNL wil om kosten te besparen stoppen met het bezorgen van post op maandag. De politiek is hier tegen. Daarnaast heeft PostNL alle vaste postbodes vervangen door 30.000 parttime postbodes. Het bedrijf zegt niet anders te kunnen omdat het aantal brieven en pakjes, daalt met zo'n zeven procent per jaar. Bovendien kreeg de voormalige monopolist concurrentie van prijsvechters als Sandd en Selektmail.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden