Reorganisatie justitie prioriteit

De tweede commissie-Oosting heeft geen aanwijzingen gevonden dat ambtenaren hebben getracht de affaire rond de deal van toenmalig officier van justitie, oud-staatssecretaris en huidig VVD-Kamerlid Fred Teeven, met de crimineel Cees H. in de spreekwoordelijke doofpot te stoppen. De conclusie is belangrijk, maar tegelijkertijd gaat er een enorme armoede achter schuil.

Er is niet doelbewust een poging gedaan het achterhalen van de schriftelijke bewijzen van de deal te dwarsbomen, maar tegelijkertijd blijft de conclusie in het hetzelfde rapport dat er ook geen opdracht gegeven is die bewijzen wel te achterhalen.

De lezer van het commissierapport blijft met deze twee conclusies in verwarring achter. Oud-ombudsman Oosting kan immers verder niets zeggen over de vraag in hoeverre dat niet geven van die opdracht een doelbewuste poging was van, in dit geval, de ambtelijke top van het ministerie van justitie om waarheidsvinding te dwarsbomen.

De commissie vond geen aanwijzingen van een doofpot en acht een doofpot ook zeer onwaarschijnlijk, gezien de omstandigheid van de ambtelijke organisatie een chaos was. Een doofpot veronderstelt een krachtige regie en weinig mensen die van de zaak weten. Beiden deden zich in dit geval op Justitie niet voor, aldus Marten Oosting.

Het zal zo zijn. Het laat desondanks een ongemakkelijk gevoel na.

Dat kan geen kritiek zijn op de commissie-Oosting. Verder zoeken en verder doorvragen bij hoofdrolspelers had ongetwijfeld niet meer opgeleverd. Het is gewoon niet anders op een ministerie, waarvan de commissie moet constateren dat aan de ambtelijke organisatie veel, zo niet alles schortte.

Vooral de rol van de voormalige secretaris-generaal Pieter Cloo komt in een schril licht te staan. Dat zijn geheugen hem in de steek liet en dat hij zich niets zegt te kunnen herinneren van een cruciale mededeling van de directeur Financiële en Economische Zaken van het ministerie (waarin hem gemeld zou zijn dat er wel degelijk mogelijkheden waren het bonnetje met de betaling aan Cees H. boven water te krijgen) komt niet erg geloofwaardig over. We zullen het er mee moeten doen.

Minister Ard van der Steur van justitie rest de belangrijke taak de ambtelijke organisatie van zijn departement nu op zeer korte termijn echt op orde te krijgen. Bovendien dient hij de les uit de twee onderzoeken van de commissie-Oosting te trekken dat het niet alleen goed, maar voor een minister cruciaal is zich goed van de feiten op de hoogte te stellen alvorens in het openbaar conclusies te trekken. Tot nu toe was de bewindsman door zijn haastig gedane uitspraken vooral een gevaar voor zichzelf en het imago van zijn departement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden