Rentevrees ebt weg op Wall Street

(Novum/Betten) - Op Wall Street zijn de belangrijkste indices vrijdag hoger aan de handelsdag begonnen. De voorbeurs bekendgemaakte werkgelegenheidscijfers duiden op een lagere groei van de werkgelegenheid dan economen hadden verwacht. Dit cijfer is voor marktpartijen een belangrijke indicator dat de Fed de rente aanstaande dinsdag waarschijnlijk niet zal verhogen.

De werkgelegenheid, exclusief de agrarische sector, steeg in juli in de VS met 113.000 banen. Economen hadden gemiddeld gerekend op een stijging van het aantal banen met 150.000.

In de maand ervoor nam de werkgelegenheid toe met een herziene 124.000 banen, nadat eerder een stijging van 121.000 was gemeld. Het werkloosheidspercentage kwam in juli uit op 4,8%, tegen 4,6% in juni. Economen gingen voor juli unaniem uit van een percentage van 4,6.

Het gemiddeld uurloon steeg over juli met 0,4%, tegen een herziene toename van eveneens 0,4% een maand eerder. Economen hadden voor juli gerekend op een toename van 0,3%, waarbij de taxaties varieerden van een toename van 0,1% tot een stijging van 0,5%.

Rond 16.50 uur noteert de Dow Jones 0,6% hoger op 11.305,07, terwijl de S&P met 0,7% stijgt tot 1.288,70 en de technologiezware Nasdaq 0,7% wint op 2.106,22. De tienjarige Amerikaanse T-bond stijgt 14/32 tot 94-23/32 bij een rendement van 4,87% en voor de euro wordt USD 1,2896 betaald, een plus van 0,7%.

De Dow telt slechts vijf dalers tegenover 25 stijgende fondsen. General Motors is daar met een winst van 1,8% de belangrijkste stijger nadat het fonds gisteren tot de grote verliezers behoorde. Home Depot is de op e e n na grootste winnaar met een stijging van 1,7%, gevolgd door Pfizer dat 1,7% aandikt. Procter & Gamble verliest terrein, na twee dagen op winst te hebben gestaan, en is met -0,4% de grootste daler.

Apple Computer moet wellicht zijn resultaten herzien nadat een intern onderzoek heeft aangetoond dat er in het verleden verdachte toekenningen van opties hebben plaatsgevonden. Het bedrijf heeft een filing van de kwartaalcijfers bij de betreffende autoriteiten uitgesteld, terwijl de situatie verder wordt onderzocht. Het aandeel verliest 3,8% op USD 66,97.

Merck, het op een naar grootste farmaceutisch bedrijf in de Verenigde Staten, maakte gisteren bekend dat een zaak die was aangespannen door een gebruiker van het medicijn Vioxx, is afgewezen. De gebruiker beweerde dat hij een hartaanval kreeg na het gebruik van het medicijn. Merck heeft gezegd alle ruim 14.000 aangeklachten van medicijngebruikers indivueel te behandelen. Merck is binnen de Dow een van de zeldzame verliezers met een daling van 0,2%.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden