Renteverschil met Duitsland schoot omhoog na val kabinet

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De val van het kabinet Rutte had een veel groter effect op de rente die Nederland betaalt op staatsleningen dan eerdere politieke crises in de afgelopen dertig jaar. Alleen de val van het kabinet Van Agt II in 1981 zorgde voor een vergelijkbaar effect op de financiële markten, zo concludeert De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB onderzocht het renteverschil dat Nederland betaalt ten opzichte van Duitsland in de afgelopen dertig jaar. Duitsland wordt op de financiële markten gezien als het meest stabiele euroland, en geldt daarom als graadmeter waaraan de prestaties van andere landen worden afgemeten. Ook Nederland geldt doorgaans als stabiel, waardoor het renteverschil met Duitsland meestal klein is. Maar na de val van het kabinet Rutte liep het renteverschil sterk op, tot 0,84 procentpunt. In maart was het verschil nog minder dan 0,4 procentpunt.

Volgens DNB liep dat renteverschil ook bij vorige politiek onzekere tijden wel op, maar zelden zo sterk als onlangs gebeurde. Toen het kabinet Balkenende I in 2002 al na drie maanden viel, reageerden de financiële markten nauwelijks. De huidige situatie lijkt volgens DNB meer op die van de jaren '80. Toen het kabinet Van Agt II in 1981 viel, liep het renteverschil met Duitsland op tot het recordniveau van 2,34 procentpunt. Destijds stonden de overheidsfinanciën van Nederland er wel veel slechter voor dan sindsdien ooit nog het geval is geweest.

DNB constateert dat na het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie vorige week sloten het renteverschil weer afnam. DNB noemt dit belangrijk, omdat een sterk oplopend renteverschil met Duitsland ertoe leidt dat de overheid meer geld kwijt is, waardoor er nog meer bezuinigd moet worden.

De toezichthouder hamert al enige tijd op de noodzaak voor de overheid om het tekort op de begroting snel terug te dringen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden