Rente staatsleningen Spanje en Italië daalt verder

Volgens de Spaanse minister van Financiën, Elena Salgado, is financiële hulp 'nog lang niet nodig'. Beeld EPA
Volgens de Spaanse minister van Financiën, Elena Salgado, is financiële hulp 'nog lang niet nodig'.Beeld EPA

De rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties is vandaag verder gedaald. Het opkopen van deze schuldpapieren door de Europese Centrale Bank (ECB) drukt de rente. Vorige week bereikten de rentes in deze landen nog een recordhoogte.

De rente op de Spaanse 10-jarige obligaties daalde met 14 basispunten tot 5,19 procent. Van het 5-jarige Italiaans schuldpapier ging de rente met 19 basispunten omlaag tot 4,389 procent, bij de 10-jarige is de rente nu 13 basispunten minder tot 5,197 procent.

De daling van de rentes leek vanmorgen niet het gevolg van daadwerkelijke aankopen door de ECB. Handelaren stelden dat de centrale bank nog niet actief aan het kopen is, maar dat beleggers daarop vooruitlopen.

'We hebben ze (de ECB) nog niet gezien, maar de verwachting is dat ze opnieuw op de markten komen en met een groot volume', aldus een handelaar. Maandag kocht de ECB naar verluidt Italiaans staatspapier, waarop de rentes bijna een vol procentpunt daalden.

'Nog lang geen hulp nodig'
Financiële hulp is, ondanks de beroering op de obligatiemarkten, nog 'lang niet nodig'. Dat zegt de Spaanse minister van Financiën, Elena Salgado, vandaag. Zij benadrukt dat het schuldniveau van het land 20 procentpunten onder het gemiddelde in de Europese Unie ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden