Renswoude wil opnieuw een referendum

De kleine plattelandsgemeente Renswoude probeert een gedwongen fusie af te wenden. Maar provincies en buurgemeenten lijken vastbesloten om de plannen door te drukken.

Nienke Schipper

Het gaat er gemoedelijk aan toe op de raadsvergadering in Renswoude. De behandeling van de woonvisie 2020 wordt even onderbroken zodat burgemeester Schorer een vlieg dood kan slaan. Zonder al te veel gesteggel wordt vervolgens de Zomernota aangenomen, met op het voorblad een gezellig geel zonnetje.

Toch pakken donkere wolken zich samen boven de elf raadsleden. Buurgemeenten Woudenberg en Scherpenzeel hebben een procedure aangespannen bij de provincies Utrecht en Gelderland. Ze willen graag fuseren, met het kleine Renswoude erbij.

Onlangs maakte de ’Interprovinciale commissie’ bekend dat ze inderdaad verder gaat met de fusieplannen. Renswoude voelt zich klemgezet. Vorig jaar sprak 98 procent van de bevolking zich uit voor zelfstandigheid. Renswoude bestrijdt ook dat de gemeente te klein is om te kunnen voortbestaan. „Wij komen goed uit alle bestuurskrachtmetingen, net als Woudenberg en Scherpenzeel overigens. Dus die noodzaak bestaat ook niet”, vertelt burgemeester Schorer.

Uiteindelijk legt de raad zich min of meer neer bij de realiteit. Men besluit om dan maar een nieuw referendum te organiseren, met twee nieuwe keuzes. Een fusie, of het model ’Ten Boer’, waarbij de gemeente politiek zelfstandig blijft, maar een hoop taken uitbesteed aan een grotere buurgemeente. Maar niemand durft er zijn hand voor in het vuur te steken dat deze uitslag wel indruk maakt bij de buren en de provincies.

morgen meer in trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden