Renovatie kan kantorenbranche redden

De vastgoedsector zit in een dal. PriceWaterhouseCoopers concludeert dat de Amsterdamse markt onderaan bungelt op het lijstje met interessante steden voor beleggers.

Door de leegstand van kantoorpanden in Amsterdam verliest de stad aan populariteit bij vastgoedinvesteerders. Dit staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau PriceWaterhouseCoopers.

Het bureau vroeg tweehonderdvijftig vastgoedexperts onder wie huurders, beleggers, medewerkers van investeringsbanken en projectontwikkelaars naar hun visie op het investeringsklimaat in grote Europese steden. Amsterdam kwam in het onderzoek op drie na als slechtste stad uit de bus.

Om de vastgoedsector aantrekkelijker te maken ligt er volgens PWC-onderzoeker Eric Hartkamp de komende jaren een grote uitdaging in het vinden van herbesteding voor oude gebouwen. ,,Sommige kantoren kunnen aangepast worden, andere panden moeten worden omgetoverd tot woningen en een groot aantal gebouwen moet tegen de vlakte'', aldus Hartkamp. Volgens hem zullen ,,eigenaren van gebouwen die moeilijk te verhuren zijn in toenemende mate eieren voor hun geld kiezen'' en de kantoren renoveren.

Sinds de ineenstorting van de automatiseringssector eind jaren negentig staan miljoenen vierkante kilometers kantoorruimte leeg. Vooral in satellietsteden in de Randstad, zoals Zoetermeer en Diemen, is de leegstand groot. ,,Dit grote aanbod aan kantoorruimte zorgt er in de perceptie van de geënquêteerden voor dat Amsterdam één van de slechtste beleggingsmarkten is'', aldus Hartkamp. Huurders kunnen volgens hem momenteel behoorlijk afdingen. ,,Hierdoor daalt de waarde van een kantoorpand.''

Amsterdamse makelaars vinden de conclusie dat Nederlandse vastgoedmarkt aan populariteit verliest onzin. Volgens Marijn Snijders van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) liggen de huurprijzen voor moderne kantoorgebouwen nu juist hoger dan eind jaren negentig. ,,Vooral Duitsers investeren graag in Nederlandse kantoren. En in de dienstverlenende sector zegt dertig procent van de bedrijven uitbreidingsplannen te hebben.'' De leegstand zal hierdoor over ongeveer twee jaar aanzienlijk afnemen, verwacht Snijders.

Snijders is het er wel mee eens dat er probleemgebieden zijn. ,,Er vindt segmentatie plaats in de kantoormarkt. Veel oude gebouwen zullen langer leeg blijven staan dan nu het geval is. Momenteel is er nog roulatie: de ene keer staat het ene gebouw leeg en wat later een ander pand. Maar doordat dienstverleners steeds luxere en ruimere huisvesting willen, zullen veel gebouwen niet meer aan de eisen voldoen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden