Renners vormen sluitpost in de Tour

Als vee worden coureurs van finish naar douches gedreven

EDO STURM

CALVI - Ze voelen zich de sluitpost in de Tour, de renners. En ieder jaar belooft de Tourorganisatie beterschap. Gisteren na de finish in Calvi viel er in elk geval weinig verbetering te bespeuren. De renners werden na de streep als veredeld vee naar de douches van een sportcomplex verderop gedreven.

Voor de deur van de sporthal staan acht bussen met brullende motoren te wachten om de 196 overgebleven renners vervolgens zo snel mogelijk naar het vliegveld van Calvi op Corsica te brengen. Verwachte aankomst in Nice: ergens begin van de avond. Want vandaag moet de Tour gewoon verder.

David Millar kijkt er niet meer van op. De gentleman-coureur is bezig aan zijn twaalfde Tour. Hij zucht nog maar eens diep. "Het schijnt erbij te horen." Hangend tegen de bus staart Millar naar zijn jongere Garmin-ploeggenoten die er op het gras voor hem het beste van maken. Een plastic bak met macaroni gaat van hand tot hand. Naast Millar wil de deur van de gecharterde bus niet open. Het zweet gutst van het hoofd van de Franse chauffeur die het euvel probeert te verhelpen.

Nauwelijks 300 meter daarvandaan wordt Simon Gerrans gehuldigd. Het protocollair is het enige dat niet wijkt voor het vliegtuig. De prijs die de Australische winnaar van de slotetappe op Corsica waarschijnlijk moet betalen is een ongewassen trip naar het Franse vasteland.

Bauke Mollema, gisteren beste Nederlander, heeft de pas erin richting douches. Hoe eerder we weg zijn hoe beter, zal de kopman van Belkin hebben gedacht. "Als het meezit zijn we pas om een uur of tien in ons hotel. En dan moeten we nog worden verzorgd." Het gezicht van Mollema's ploeggenoot Tom Leezer staat op onweer. "In het slechtste geval niet eerder dan om een uur of elf." Leezer kent ze allemaal, de verhalen hoe de Tour soms met de coureurs omgaat. De realiteit overtreft alles, schudt de Tourdebutant zijn hoofd in vertwijfeling.

Johnny Hoogerland sleurt zijn koffer op rolletjes achter zich aan. De Zeeuw wordt er niet meer warm of koud van, het gesol met de coureurs. "Ik ga mij er niet druk over maken." Achter hem sjokt Mark Cavendish richting sporthal. Zijn gezicht is lijkwit. De Brit kende een verstoorde voorbereiding naar de Tour toe. Op de been gehouden door antibiotica wil het nog niet echt vlotten met zijn ambities. "Ik haat dit", is het enige wat Cavendish te zeggen heeft.

De Luxemburgse outsider voor het geel Andy Schleck is de drukte bij het sportcomplex even ontvlucht en heeft zich tegen een muur geposteerd. Heel lang genieten van de rust is er niet bij. Een ijverige chauffeur heeft zijn zoontje in een geel truitje naast Schleck gezet. "Voor de foto", zegt de man die vanavond in zijn eigen bed mag slapen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden